”Maybe you should learn to bend a little before someone breaks”

Spoilers för säsong 5 av Teen Wolf.

Skärmbild (156)

 

Teen Wolf är tillbaka efter ett långt vinteruppehåll, och jag tycker det är dags för en kort recap inför andra halvan av säsong fem! (Och lite förhandsglimt om vad jag tycker om början på andra halvan av säsong fem.)

Första halvan av säsong fem var en enda lång ångestframkallande mardröm med The Dread Doctors, ett par Frankenstein-doktorer i steampunk outfits med en förkärlek för att sticka stora nålar i människor.  Vad som är än värre är att de inte verkar fungera utifrån de normala övernaturliga lagarna utan kan gå in och ut ur vår verklighet, obehindrat, och mixtra med människor precis som de vill. De har gjort något med Kira, som sen försvann från Beacon Hills för att lära sig tygla sin blodtörstiga räv-ande. Och så har de har något slags oheligt samarbete med Theo, a.k.a. smug face.

 

tumblr_nqq4kxLFsO1qixosbo1_500

 

Första halvan av säsongen hatade jag Theo, with a passion, men nu börjar jag tycka att hans ondska är precis vad den här säsongen behöver. Han är en ung, psycho Peter Hale-kopia som har en talang för att manipulera folk, vilket gör honom mer scary än vanliga bad guys eftersom han anpassar sig till varje situation och slår tonåringarna på deras egen planhalva genom att använda deras känslor och rädslor mot dem. En efter en fick han Scotts vänner att vända sig ifrån honom, och lyckas nästan manipulera Liam till att döda Scott. Oh, how they have fallen to pieces, the little pack of friends.

Första halvan av säsong fem handlade väldigt mycket om att det är det sista skolåret innan Scott och gänget går ut ur skolan och kanske splittras för gott. Det handlar om att face the real world, och hur de gjorde de i säsongen var att låta Scott och Stiles föräldrar hamna i en ytterst verklig konflikt: Mama McCall ringde Sheriff Stilinski eftersom hon hittade en död ungdom i sitt hem, Sheriffen valde att anmäla dödsfallet istället för att göra ytterligare en cover up, vilket placerade våra hjältar i en helt annan slags fara: Vad händer om deras hemligheter röjs och de måste förklara det oförklarliga?

 

TeenWolf0508-8

 

Att följa lagen till punkt och pricka är svårt i en övernaturlig serie, vars hela stomme bygger på att allmänheten köper alla lama bortförklaringar om vilda djur, elavbrott, and whatnot. Men vad händer när  man inte längre tillåts förklara bort något? Vad händer om allmänheten får veta? Nu när ungdomarna växer upp måste de lära sig att hantera sig själva och sin övernaturliga sida, samtidigt som de måste lära sig vara vuxna. Som barn har de tillåtits komma undan med saker, men som vuxna måste de ta konsekvenserna.

Det som Theo gör mot Scott och hans vänner är att han testar deras lojaliteter och får dem att se sig själva och varandra i ett annat ljus, och får dem att sluta lita på varandra. Vad händer om Stiles får en ny vän som konkurrerar ut Scott? Vad händer om Malia träffar en ny kille som får henne att fundera över sina känslor för Stiles? Vad händer om vilddjuren inom dom inte längre går att tygla? Kommer dom vara där för varandra när det verkligen gäller? När Lydia ligger nedfrusen och lobotomiserad, när Hayden är på väg att dö i kvicksilverförgiftning?

Det är många frågor som ska få svar när andra halvan av säsong fem startar, och som vanligt så lyckas Teen Wolf hit the ground running. Scott är nere för räkning, Sheriff Stilinski är döende,  Stiles har förlorat alla omkring sig och Lydia är ute i skogen. Parrish har nått en ny nivå av bad assery, och hans allt mer mörka och märkliga scener ackompanjerad av undergångsmusik.

Spännningen tätnar, nerverna darrar and I fucking love it.

Men Teen Wolf är inte all about the action, och det är egentligen först i det andra avsnittet efter säsongsuppehållet som serien går in på djupet kring hur kidsen faktiskt mår. Lydia är instängd på Eichen House och i sin egen kropp, medan hennes tankar vandrar fritt och hon stöter på en gammal favorit.

 

2d430ee39b674bcfcb4c629aa357493f

Vi är än så länge rätt så oklara över vad Lydia egentligen klarar av med sina förmågor, men i och med Merediths inträde får vi också ett löfte – Lydia kommer utforska och lära sig mer om sina mentala krafter, and I for one can’t wait.

Seriens kanske gulligaste karaktärer Liam och Hayden fortsätter också på den inslagna banan med sitt hatkärleks-förhållande, där Hayden ena stunden avskyr Liam för att han ”lät” henne död, och andra stunden smälter då hon får veta att Liam var beredd att döda Scott för att han skulle rädda henne. (Awww.)

Den kanske finaste scenen av dem alla var ändå då Stiles och hans pappa pratade nere i bårhuset över liket av Donovan som Stiles råkat döda i självförsvar. Stiles berättar äntligen sanningen för sin far, som ger honom ett fint peptalk om hur skuldkänslor påverkar en och hur svårt det är att resonera med sig själv, men att Stiles borde cut himself some slack vilket jag verkligen håller med om. Sheriffen fortsatte med att bedyra att han skulle bränna hela stationen för att förstöra bevisen om det behövdes, för han tror på sin son. Best father of the year, IMHO.

Därmed är det slut på Sheriff Stilinskis moraliska bryderier och ”no more bending the rules for anyone” och det tar jag som det starkaste beviset för att folket i Beacon Hills börjar inse var deras riktiga lojaliteter ligger. Stilinski uppmuntrar också Stiles att sluta fred med Scott, vilket kommer lägligt nog eftersom Scott är usel på att göra murder boards, men också för att… *trumvirvel*

 

Skärmbild (353)

 

Det är ett nytt monster i stan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *