Agent Carter is back!

Anajarvis

30bfm00

Spoilervarning för de första två avsnitten av Agent Carter – säsong två.

Den mycket efterlängtade och Agent Carter och hennes shotgun är tillbaka! Denna säsong skickas Carter till L.A. för att lösa en mordgåta, och passar då på att bo i Howard Starks herrgård medan han är iväg och förför Hollywoods filmstjärnor.

1-dottie-cosplay-640x358

Säsongen inleds med återseendet av en av mina favoritskurkar: Dorothy Underwood! Dottie valsar in på en bank i en blå dräkt med röd hatt, och tvingar bankiren under pistolhot att bryta sig in i ett bankvalv. Som tur är så är Carter och SSR steget före, och Carter och Dottie har en knytnävsfight som slutar med att Carter drämmer en säck med pengar i Dotties huvud. Carter förhör Dottie som vägrar säga någonting om vad hon håller på med, men det visar sig att Dotties mål i banken var att hämta en särskild kostymnål i bankvalvet, det är dock oklart varför.

 

agent-carter-season-two-episode-1-2-recap-3-510x286

 

Thompson beslutar sig för att skicka iväg Carter och själv sköta förhören med Dottie, vilket visar sig vara en dålig idé. Dottie är en underbar skurk på många sätt, inte bara för att hon är supersmart och har ninja-moves, eller för att hon spelas av den underbara Bridget Regan utan även för att Dottie har en sund respekt för Peggy Carter. Av någon anledning har hon valt att klä sig precis som Carter, och när Thompson skickar iväg Carter till L.A. totaldissar hon Thompson och säger ”you’re too easy, we need Peggy”.

I L.A. möts Carter av Jarvis, som är uttråkad i Howard Starks herrgård, där han tvingas jaga flamingos och skura golv. Han bönar och ber Carter om att få hjälpa henne med hennes uppdrag, och har till och med övat upp sina fighting skillz med judo och tyngdlyftning i brottardräkt för att vara fit for fight! Vem kan säga nej till en Jarvis i brottardräkt?

 

peggy-jarvis-2-850x560

 

Jarvis är Carters sarkastiska sidekick/comic relief, men främst hennes väldigt goda vän. Det är inte ens på kartan att dessa två skulle bli involverade, och jag gillar att serien lyfter fram vänskapsrelationer på detta sätt, att Peggy får ha manliga vänner, och att det inte behöver vara någonting konstigt.  Visst försöker serieskaparna ibland teasa med sexuell spänning mellan de två, men vi är alla varse om att Jarvis stora kärlek är hans fru Ana. I denna säsong introduceras till och med Ana som karaktär, och hennes och Jarvis relation är helt underbart gullig. Ana visar sig också vara hjälpsam och kapabel, hon stickar en strumpebandsgördel som Carter kan ha som pistolhölster, lånar ut klänningar och generar Jarvis genom att råhångla med honom framför Carter. Älskar henne!

MARVEL'S AGENT CARTER - ABC's "Marvel's Agent Carter" stars Lesley Boone as Rose Roberts. (ABC/Bob D'Amico)Det skulle ju inte vara SSR utan ett hemligt högkvarter, och vad passar bättre i L.A. är en fejk-agentur? Enda problemet är att sekreteraren Rose också måste fäkta bort artister som, trots agenturens nästintill ickeexisterande marknadsföring, ändå lyckas hitta dem och tror de är en riktig studio. Något säger mig att Rose tycker den biten av jobbet är rätt så roande.

Rose visar sig vara seriens samvete, och hanterar fint men varsamt Carter och Sousas komplicerade känslor för varandra. Saker blir lite awkward mellan Carter och Sousa då Carter upptäcker att Sousa dejtar en väldigt gullig sjuksköterska som han planerar att fria till. Carter kommer över det rätt fort, men Sousa verkar ha förvirrade känslor för henne. (Helt ärligt så förstår jag inte vad grejen är med Sousa och Carter egentligen. Sousa var väl den första som förlorade tilltron till Carter när folk trodde hon var en spion, och var han inte väldigt oförskämd mot Carter i förhören när de försökte ta reda på vad hon dolde?)

 

ladda nedEn ny stjärna i serien denna säsong är också fysikern Wilkes, som Carter och Sousa träffar på i en  mordutredning. Wilkes arbetar på samma företag som offret, och när Carter smyger in på labbet träffar hon på honom och han börjar direkt flörta med henne och bjuder henne på hemgjort vin.

 

Wilkes berättar att företagets ägare Calvin Chadwick har haft ihop det med mordoffret, vilket gör att Carter börjar utreda Chadwick och hans fru Whitney, som visar sig ha allt annat än rent mjöl i påsen. Det visar sig också att Chadwicks män har samma kostymnål som Dottie var ute efter, vilket innebär att Carters fall i New York har kopplingar till Sousas fall i L.A. *dun dun dun* Mysteriet tätnar!

Ett par funderingar:

Efter Dottie har jag utvecklat en stark misstänksamhet mot trevliga helylle-kvinnor i Agent Carter. Varför är Ana Jarvis så kapabel? Är hon fd. spion som rymt? Varför är Daniel Sousas nya tjej Violet så trevlig? Är hon i cohoots med Dottie?  Vi vet ju redan att Whitney Frost (Calvin Chadwicks fru) har en hemlig agenda, kanske har Dotties Black-Widow-gäng en västkust-cell? Am I wrong to be paranoid?

Och sen Jack Thompson. Vart är hans karaktärs-ark på väg egentligen? Thompson visade sig i förra säsongen bära på en stor hemlighet som han anförtrodde Carter, att hans hjältedåd under andra världskriget var en stor lögn. ”Everybody thinks that I’m this guy that I never was. And every day, it get’s harder and harder to live with.” Trots att Carter räddat hans liv och gång på gång har bevisat sitt värde fortsätter han att köra med henne. Det skulle kunna vara så att Thompson är seriens syndabock, mannen som representerar alla män som vägrat tro på och ge kvinnor chansen till framgång. Lord knows, han gör livet surt för Carter. På många sätt tycker jag deras antagonism gör att karaktärerna drivs framåt, och på det sättet känns deras relation mer intressant än andra. Men. Jag tror inte Thompson är sån douchebag egentligen. Jag tror dock att han kommer inse det genom att utvecklas. Och en stor del av det har att göra med att ta itu med sin egen längtan efter berömmelsen, och rädsla för att stå tillbaka och låta Carter få äran. Den där FBI-agenten Vernon som kommer in och tar över hans uredning verkar vara en ännu större douchebag än Thompson, och något säger mig att Vernon antingen kommer pusha Thompson över kanten så han blir en full blown idiot, eller så kommer han få Thompson att inse att han ändå inte ville ha äran och berömmelsen så jäkla mycket.

Sist av allt: Vad är Dotties endgame, och varför klär hon sig som Carter?

Sammanfattningsvis inleds Agent Carters andra säsong riktigt bra! De lyckas bygga upp en spännande intrig, introducera underbara nya karaktärer och ger verkligen mersmak för hela säsongen, skynda er att se dem för de är jättebra!

 

8 kommentarer

 1. +1 på det du skriver. :D

  När det gäller knappnålen… har du sett tredje säsongen av Agents of Shield?

 2. Yes, jag har det men utelämnar det för att inte spoila för mycket ;)

  Är för övrigt väldigt leds på you-know-who!

 3. Älskade de första två avsnitten! De var actionpackade, roliga, spännande och introducerade en mycket mer intressant plot än vad säsong ett gjorde på samma tid (kan också vara avsaknaden av den slemmiga Howard Stark som gör det).

  Håller med dig lite om Dottie-paranoian – samtidigt som jag är jätteglad att se fler kvinnliga karaktärer kändes de lite same-same allihopa, tyckte jag. Och handlingen drivs fortfarande främst av de manliga karaktärerna, även om det verkar luta åt att det kommer ändras framöver. Hoppas inte de alla är undercover-någonting och kan få andra plotlines utöver ”rolig fru” och ”stöttande arbetskamrat” bara.

  Men bra att behovet av färre vita schablon-dudes gått fram i alla fall – även om skaparna verkar tycka att det räcker med ett gäng vita kvinnor och en svart man för att besvara kritiken. Blev lite trött på scenen i förhörsrummet mellan Peggy och Dottie – vad Agent Carter behöver är inte mer queerbaiting.

 4. Såg snarare Dotties fascination för Peggy som något som stod för henne, endast. Hon har någon slags obsession och inte särskilt sexuell utan det har nog att göra med att hon tycker Peggy är den ende som hon kan respektera, eller att hon på något vridet sätt tycker hon och Peggy är samma skrot och korn, tuffa, drivna, smarta och självständiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *