Apokalypsens ryttare rides again

Jag blev ombedd av Anna att förklara storyn bakom Sleepy Hollow mer ingående för henne, så jag tänkte presentera några karaktärer som är med under första och andra säsongen. I mitt första inlägg om Sleepy Hollow förklarade jag hjältarna Abbie och Ichabod och grundstoryn lite kortfattat, och detta är tänkt att gå djupare in på historien. Hade först tänkt se om de två säsongerna för att göra det hela rättvisa, men har helt enkelt inte hunnit med så detta får bli vad det blir.

spoiler

 

Sleepy Hollows första säsong introducerar antagonisten Moloch, en uråldrig demon av bibliska proportioner som befinner sig i en parallell dimension, a.k.a. skärselden. Hans mål är att förgöra, förstöra och få till världens undergång, men för att göra det måste han väcka apokalypsens fyra ryttare, Döden, Krig, Segraren och Svälten. Han är avbildad som en typisk djävul med horn, ganska svår att missa.

En annan man som är svår att missa är den huvudlösa ryttaren, a.k.a. Döden, stjärnan i denna gotiska historia.  Trots bristen på huvud och därmed ansiktsmimik har karaktären en tydlig närvaro med sitt kroppsspråk och sina tunga steg.  Han har en rastlös och aggressiv hållning som ger  mig känslan av att han är allt annat än känslokall. Och vi får senare reda på att mannen som är Döden har ett förflutet. Han har inte alltid varit en av Molochs tjänare…

3462726-7051038215-8ad58

 

Andy_BrooksEn annan intressant karaktär är Abbies kollega Andy. När serien börjar har Andy redan begått misstaget att sälja sin själ till Moloch, varför förtäljer dock inte historien. Eftersom Moloch inte kan ta sig till det mänskliga planet är Andy hans redskap på jorden, och tvingas öppna sigill, släppa lös demoner och mörda människor till höger och vänster. Samtidigt verkar Andy försöka skydda Abbie genom att han hellre försöker oskadliggöra henne än döda henne. That’s one conflicted henchman.

Tillsammans bildar Moloch, Döden och Andy team Moloch, som med alla medel försöker få till stånd apokalypsen.

 

10719474045_79cbf6a02a_bTeam Witness, består de första två säsongerna av Abbies syster Jenny, Abbies chef Frank Irving, och Ichabods fru Katrina.

Jenny är coolaste tjejen. Min absoluta favorit. Hon är smart, kapabel, självständig och tar ingen bullshit. Hon har vandrat på fel sida av lagen i många år genom att stjäla artefakter och sälja dom på svarta marknaden. Hon är vapentränad och snabbtänkt. En rätt så bra person att ha på sin sida då det kniper sig. Roligt nog så har serieskaparna insett att hon är en av seriens bästa karaktärer, och hon är uppad som main cast i säsong 2! YAY!

 

orlando-jones-as-frank-irving

Frank Ivring blir tidigt indragen i kampen mellan de goda och de onda, vilket underlättar för Abbie som får hjälp att komma på en cover story för Ichabod så han kan följa med på polisutredningar under seriens gång. Utåt är historien att någon satanistisk kult lajvar kolonialtid, och att Ichabod behöv för sin expertis om den tiden (han passerar som excentrisk Oxfordprofessor inom amerikansk historia).

När vi får reda på mer om Irving får vi reda på att han har en exfru och en dotter som är rullstolsbunden efter att ha blivit påkörd av ett rattfyllo. Tyvärr känner jag att Irvings story arc blir en familjesåpa. Irving är den stereotypa frånvarande fadern, tills hans familj hamnar mitt i skottlinjen i kriget då dottern blir besatt av en demon. Tråkigt nog skrivs Irving ur serien just då karaktären blir riktigt intressant.

 

39908_katia-winter-interpreta-katrina-crane-sleepy-hollowLite backstory mitt i inlägget: kriget mellan de goda och de onda startade faktiskt för länge sen. Serien visar då och då flashbacks till kolonialtiden, då Molochs demoner stred på kolonialmaktens sida mot de amerikanska styrkorna ledda av George Washington, Samuel Adams, Thomas Jefferson och Benjamin Franklin. Ichabods roll som vittne befästes redan under den tiden, även om han inte visste om det.

Katrina, Ichabods fru, var en mäktig häxa av ordern Sisterhood of the Radiant Heart vars uppdrag under kolonialtiden var att stoppa apokalypsen. Det var Katrinas häxcirkel som placerade Ichabod i grottan och gömde undan den huvudlöse soldaten. De visste att den huvudlöse soldaten var Döden, och att Moloch någon dag skulle växa sig starkare och släppa Döden fri från sina bojor. När detta väl hände så såg de därför till att Ichabod återuppväcktes med, vilket de kunde göra för att Ichabod och soldaten blev bundna till varandra vid sin död.

 

När serien startar så är Katrina fången med Moloch i skärselden, men har möjlighet att kommunicera med Ichabod. Hon berättar för honom att hon är en häxa och att Ichabod är utvald till att stoppa apokalypsen.

När serien progressar får vi reda på att Katrina var förlovad med Ichabods bästa vän Abraham van Brunt, men att hon bröt förlovningen med Abraham då hon blev kär i Ichabod. Detta ledde till en stor schism mellan Abraham och Ichabod, som slutligen gjorde att Abraham tippade överbord och sålde sin själ till Moloch och *trumvirvel* blev Döden!

 

Sleepy-Hollow-2x10-recap

 

Moloch lovade Abraham Katrina som pris då apokalypsen kommer, och därför har han fångat Katrina i skärselden. But there’s more…

Jag har sparat den bästa delen av pusslet till sist: Henry Parrish! Eftersom Ichabod och Döden är bundna till varandra via deras blod så innebär det att den enes död blir den andres med.  Abbie och Jenny försöker hitta ett sätt att döda Döden, men hålla Ichabod vid liv, och det är här som Henry kommer in i bilden.

Season 1 of Sleepy Hollow, Episode 6 - The Sin Eater

Många känner nog igen John Noble från Sagan om Ringen och Fringe, där han spelar minst sagt omoraliska karaktärer, vilket gör mig lite försiktigt misstänksam när han introduceras som en Sin Eater, som motvilligt går med på att hjälpa Ichabod genom att äta upp en av hans största synder.

Mycket riktigt så visar sig Henry också ha en annan agenda. Henry är nämligen Ichabods och Katrinas son! Vi får senare en flashback till inbördeskriget där det visar sig att Katrina dolt att hon var gravid. Efter Ichabod dör i strid så föder hon honom en son som hon döper till Jeremy. Jeremy visar sig ha farlig svart magi, något som gör att Katrinas häx-orden vill oskadliggöra honom. Katrina gömmer sin son hos Grace Dixon, en förfader till Abbie Mills. Jeremy förleds av onda krafter och dödar Grace och hennes man, vilket leder till att Sisterhood of the Radiant heart begraver honom levande.

Tvåhundra år senare hittar Moloch graven och frigör Jeremy, som är rätt så galen. Moloch lovar honom hämnd mot sina föräldrar, i gengäld mot att Jeremy hjälper Moloch genom att bli the horseman of war, apokalypsens andra ryttare. Vilket är en härligt bitter twist.

Den första säsongen av Sleepy Hollow älskade jag, den andra är stundvis ojämn även om den slutar mycket bra. Jag kan rekommendera denna serie för alla som älskar gotisk skräck med 1700-talets atmosfär, spöken och huvudlösa ryttare, demoner och andra varelser av bibliska proportioner. Se den!

Anna, hoppas detta gör storyn lite mindre obegriplig! ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *