Årets mest oväntade Halloween-crossover

bones-sleepy-hollow (1)

Mitt andra bidrag till Halloweenveckan är årets mest oväntade crossover. Vetenskap, högteknologiska instrument och logisk slutledning möter bibelns omtalade vittnen i striden mellan himlen och helvetet.  Jag talar förstås om crossovern mellan Bones och Sleepy Hollow, ett tvådelat Halloween-event som börjar med att Abbie och Crane får nys om att The Jeffersonian Institute har hittat kvarlevorna av en 1700-talssoldat utan huvud bredvid en mördad kvinna. Abbie och Crane reser till Washington DC där de träffar på rättsantropologen Temperance Brennan och FBI-agenten Seeley Booth, och hamnar mitt i en mordutredning där Bones och gänget försöker klura ut vem soldaten är och vem kvinnan är som de hittat död bredvid honom. En mild spoilervarning utfärdas för dem som inte sett Sleepy Hollows första två säsonger.

Första avsnittet som utspelade sig i Bones-universumet var lite smågulligt men även awkward. Bones och Crane är två väldigt olika människor. Bones cynism om sex och kärlek och hennes rättframhet om fördelarna med sexuella förhållanden mellan kollegor gjorde Crane chockerad och förfärad. Det var kul men smärtsamt att se dem mötas. Även om alla squintarna är väldigt öppensinnade och avsnittet gjorde sitt bästa för att sammanfoga Sleepy Hollow-världen med Jeffersonians så kändes timmen dock krystad. bones-sleepy-hollow-crossover-hour-1-sideeyeJag irriterade mig på de menande blickarna som squintarna kastade omkring sig avseende Cranes kläder och stil, jag tyckte Angela och Hodgins diskussion om huruvida Abbie och Crane påminde om Booth och Brennan var väldigt opåkallad, och att Booth kände August Corbin och hade koll på Abbie sen innan kändes konstruerat och platt. Sen tyckte jag mordgåtan var långt ifrån Halloween-kuslig. Avsnittet får ett stort fett minus i Halloween-avdelningen.

Jag tycker också att man missade en gyllene chans till att skaka grundvalarna i Brennans världsbild i detta avsnitt, vilket hade kunnat bli Halloween-kusligt i sig. Hon hade i sitt labb en man från 1700-talet, som råkar ge henne ett brev som han skrivit för 200 år sedan, och så köper hon bara hans bortförklaring kring att han haft en släkting med samma namn för 200 år sen och att han ärvt handstilen av honom. Brennan vet bättre än att tro på att han har ärvt handstilen, hon borde hoppat på detta mysterium som en blodhund och utrett honom grundligt. Det hade varit härligt att se Brennan möta ett mysterium som hon inte kan knäcka.

 

images (1)

Andra halvan av eventet var Sleepy Hollow-avsnittets timme, där saker och ting började hetta till (pun intended). Halloween-avsnitt brukar vara rätt så stand alone, och crossover-avsnitt brukar definitivt vara det med tanke på att det ska tilltala publiken för den andra serien med. Här valde man dock att fortsätta utveckla Pandora-storyn, som jag är rädd kan vara lite för intern för alla Bones-anhängarna även om den har monster-of-the-week-struktur. Pandora släpper lös den ena faran efter en andra för att sätta käpparna i hjulet för Abbie och Crane, som fortfarande försöker klura ut hennes endgame. Denna vecka så återupplivade hon den huvudlösa 1700-talssoldaten, som tyvärr inte var Adam van Brunt. Jag saknar Döden.

Det var ett bra Sleepy-avsnitt, crossover or not. Det hade en bra mängd Halloweenreferenser, så som barn som går trick-or-treat, en dimmig kyrkogård, odöda 1700-tals soldater och blodiga kroppar som faller från tak. Det var kusligt och kul, även om det innehöll chockerande lite Brennan och Booth.

Avsnittet berörde också kort Katrinas död och Cranes sorg, vilket var fint att se dem prata om. Jag har saknat Cranes reaktion och efter allt som hänt behöver han prata om det. Både Abbie och Crane själv verkar också måna om att Crane släpper taget om det förflutna och hittar sin plats i denna tid. Det ska bli spännande att se hur det går med den saken under resten av säsongen.

Jenny och Joes sidospår om den mystiska stenen som de hittat är också intressant. De har kommit en artefakttjuv på spåren och han visar sig ha en koppling till Joes far August Corbin. De hann även med ett par smågulliga scener där de bondar över drinkar och choklad. I smell a ship coming…

Sleepy Hollows tredje säsong börjar bli intressant och jag ser fram emot nästa avsnitt. Pandora är inte alls en speciellt bra Big Bad, men Abbie och Crane börjar långsamt återvända till det roliga partnerskapet vi såg i säsong ett och det är värt alla dåliga skurkar i hela världen.

halloween3

4 kommentarer

  1. Jag har inte sett Bones på evigheter och gav ju upp Sleepy Hollow efter första säsongen, men jag blev ändå lite sugen på att se crossovern för att det är en så konstig idé.

  2. Du kan lätt hoppa in i serien utan att ha sett Bones. Den spoilar dock Sleepy, men det kanske inte gör något. :)

  3. Jag var skeptisk till detta faktiskt, känns inte som en hållbar kombo! Men man ska ju såklart se det ändå :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *