Carmilla

Carmilla är, som de flesta säkert vet, en vampyrberättelse som skrevs av Joseph Sheridan Le Fanu och publicerades första gången 1871. Till skillnad från Dracula, som dök upp drygt två decennier senare och är tydligt inspirerad av Le Fanus berättelse, har den inte inkluderats i vår populärkulturella kanon på riktigt samma vis – det är mycket mera troligt att en påträffar Carmilla genom referenser i dödsmetalltexter än på tv-skärmen.

Men förra året gick kortromanen samma väg som bland annat Jane Austens Stolthet och fördom och omtolkades som videoblogg. Serien utspelar sig i universitetsmiljö i dagens USA där litteraturstudenten Laura Hollis börjar gräva i skolans övernaturliga mysterier när hennes rumskompis försvinner spårlöst en kväll för att dagen därpå ersättas av den mystiska, frustrerande och choklad-stjälande Carmilla. Laura upptäcker snart att Betty inte är den första unga kvinna som försvunnit från campusområdet och hon bestämmer sig för att gå till botten med vad som hänt och varför ingen verkar vara intresserad av att göra så mycket åt det.

Det som främst brukar lyftas fram när Carmilla diskuteras är den lesbiska subtext som finns mellan Laura och Carmilla, och i webbserien behövs ingen queer läsning för att tolka deras relation som romantiskt och sexuellt laddad, om vi säger så. Vidare så är adaptionen emellanåt rätt flexibel och lånar friskt ifrån en rad olika populärkulturfenomen: här finns de sedvanliga Twilight-pikarna, tydliga Buffy-influenser och ett campusområdet som verkar vara som hämtat ur ökenstaden från Welcome to Night Vale.

Videobloggformatet som fungerade så bra i The Lizzie Bennet Diaries känns här lite mindre naturligt interagerat och mer otympligt – till en början för Laura videoblogg för att dokumentera sitt detektivarbete och sprida info om försvinnandena, men sedan har hon mest bara webbcamen påslagen medan hon och de andra karaktärerna fortsätter med sina liv framför den. Det blir för mig en såndär störig grej som tar mig ur berättelsen, men överlag är det lätt att ha överseende med då Carmilla som helhet en väldigt trevlig, rolig och charmig serie.

Säsong ett finns nu i sin helhet på Youtube och säsong två sänds just nu och går att följa via samma kanal.

Detta inlägg har tidigare publicerats på In Another Library.

6 kommentarer

  1. Läste ditt inägg om Carmilla i In Another Library, och kände att jag ville se den även om jag har noll koll på Le Fanus original. Började iaf igår kväll, och bortsett från några lite shakey insatser så gillar jag den hittills!
    Favoritkaraktär just nu är LaFontaine.

    • Ja, skådespeleriet är lite sisådär i början, men jag tycker det blir bättre eftersom. Och ja, älskar LaFontaine! Mina favoriter är dock Danny och Carmilla. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *