De bästa actionscenerna 2015

Som inläggets titel antyder kommer här utan inbördes ordning min lista över de allra bästa actionscenerna 2015. Spoilervarning!

Anya vs Clarke – The 100

Det här är bara överlag en riktigt bra fightscen, men den är allra bäst som en fight mellan två tjejer som inte filmats eller kan tolkas som mjukporr. Det är bara brutalt, smutsigt och ilsket. Dessutom är den kulmen på en relation och en storyline som kvinnor så sällan får – deras meningsskiljaktigheter och kamp sinsemellan beror på en infekterad relation mellan deras respektive folk och en vilja att sätta dem främst, inte på grund av att de är på olika sidor av en konflikt mellan två män eller på grund av att någon man kommit emellan dem. Det handlar om dem, deras relation, deras känslor, deras berättelser. Det är precis sådant som överlag gör The 100 så jävla bra.

Ett hedersomnämnande går också till Octavia vs Fio i ”Survival of the Fittest”, av ungefär samma anledning. För att den är snygg och också den en sådan där scen som kvinnliga karaktärer sällan får – där Octavias misslyckande är en chans för henne att växa, istället för dåligt på grund av att hon är kvinna.

Trish och Jessica vs Simpson – Jessica Jones

Simpson tar sig in i en skadad Jessicas lägenhet och Trish måste hjälpa henne att besegra honom. Älskar Trishs ”Worth it” när Simpson säger åt henne att hon kan dö om hon tar hans superkraft-piller och att Jessica river kylskåpet från väggen och dumpar på hans huvud för att slå honom medvetslös.

Shaw vs Martine, Root vs Martine samt ”If-Then-Else” – Person of Interest

Person of Interest har så många bra actionscener att jag omöjligen bara kan välja en. Shaw vs Martine, där Samaritan hittar Shaw på hennes förhatliga undercover-jobb och skickar Martine att göra slut på henne och de har sin showdown i en make up-butik. Root vs Martine som är otroligt cool och visuellt snygg och så avsnittet ”If-Then-Else”, egentligen i dess helhet men framförallt slutscenen där Shaw dyker upp för att rädda livet på Machine-gänget och slutligen får offra sitt eget. Så välgjort och pampigt, så fantastiskt musikval, så hjärtskärande sorgligt och i sanning ett slut värdigt Shaw – om hon nu inte kommer tillbaka.

”To the Gates!” – Vikings

Vikingarnas misslyckade belägring av Paris. Jag ogillade hela den tråden eftersom jag inte orkar bry mig av Ragnars dårskaper längre, men själva avsnittet är bra gjort. Det är en konst att dra ut på en strid i nästan ett helt avsnitt utan att det blir tråkigt. ”To the Gates!” påminner dessutom en del om Mordors belägring av Minas Tirith från The Return of the King och att få se Lagertha som general är ju aldrig fel (Kalf kan gå och dö, för övrigt).

Peggy Carter vs The Captain America Adventure Program – Agent Carter

Agent Carter är ytterligare en serie fylld av fantastiska actionscener, men min favorit är Peggy vs random snubbe från ”Bridge and Tunnel”, mest eftersom jag älskar hur snyggt serien kritiserar hur Peggy och hennes verkliga förlagor skrivs ut ur historien efter andra världskriget genom att hon i radiopjäsen om Captain Americas äventyr gestaltas genom en oigenkännlig, könsstereotyp tolkning. Scenen ovan är kanske lite övertydlig och egentligen mest tragikomisk, men jag älskar den ändå.

The Hallway Scene – Daredevil

Scenen alla andra tyckte var årets bästa actionscen är naturligtvis med här också. Den är ju bra – ljussättningen, den trånga korridoren, Daredevils uppenbara trötthet och envishet, hur han i slutändan är så utmattad att han ramlar efter när han skickar en motståndare genom dörröppningen och måste luta sig mot väggarna för att hålla sig upprätt. Det finns inget tråkigare än osårbara hjältar och inget bättre än scener som inte liknar sådant en tidigare sett.

Mad Max – Fury Road

Kommentar överflödig. WHAT A LOVELY DAY!

Hedersomnämnande

Den underbart läskiga underjordsscenen i Mockingjay Part 2, actionscenerna i Arrow-avsnittet ”Al Sah-him” och ljussabel-striden Rey och Finn mot Kylo Ren i slutet på The Force Awakens.

Vilka är era bästa actionscener 2015?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *