He knows the Musketeer Motto: ’Every man for himself’

maxresdefault (2)

 

The Musketeers dök upp på Netflix för ett tag sen och jag har suttit ned och sett de två säsongerna som finns i nuläget. Från början hade jag inte tänkt att rekommendera serien, den är trots allt ganska medioker på många sätt. Men nu mot slutet av andra säsongen så har den tagit sig rätt så bra intrigmässigt. Det är lättsmält vardagsunderhållning, men jag gillar musketörernas vänskap, jag gillar Constance, heck, jag gillar till och med kungen och drottningen! (Serien har troligen blivit nedlagd efter tredje säsongen, men vi får se.)

Historien är väl ingenting som behöver förklaras närmare, tycker jag. D’artagnan ansluter sig med Aramis, Porthos och Athos, som en gång varit gift med Milady DeWinter. De är kungens livvaktsstyrka, och de kämpar mot kardinal Richelieu som hela tiden försöker få mer och mer makt.

 

howard-charles-musketeers-bbc-america

Denna version av musketörerna utspelar sig till i ett Frankrike som trevligt nog inte är helt whitewashat. Marocko och morerna nämns i ett avsnitt, man pratar då och då om slavhandeln och rasismen i Spanien och Frankrike på den tiden. I ett avsnitt möter Porthos en kvinna från Marocko som uppmuntrar honom (välvilligt) att åka ”hem” till Afrika, dit han kommer känna sig mer hemma. Porthos, vars mamma var afrikansk, slår ifrån sig idén om att han skulle höra hemma där. Han berättar att han är född i Paris, han är en fransman, det är där han känner sig hemma. Han vägrar bli behandlad annorlunda pga sin hudfärg. Det är så jäkla bra att man tar sig tid att berätta den här sidan av historien, att man kan måla upp en mer historiskt korrekt värld. För det FANNS mörkhyade fransmän på medeltiden, det GÅR att skriva historiska berättelser som skildrar rasifierade människor.

 

4888674-high-the-musketeers

Jag gillar också hur denna serie skildrar kvinnorna. Constance a.k.a. ”Why should women be dignified and ladylike” är gift med en rätt så sur och vresig man men hon står gång på gång upp mot honom. Hon har en stark egen vilja och låter inte äktenskapet bli hennes boja.  Hon ifrågasätter saker och vägrar låta någon trampa på henne. Hon blir snabbt involverad i musketörernas kamp,  lär sig skjuta, och är ofta medhjälpare under deras uppdrag.

 

Programme Name: The Musketeers - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Embargoed for publication until: n/a - Picture Shows: Queen Anne (ALEXANDRA DOWLING) - (C) BBC - Photographer: Robert Viglasky

Anne, drottningen av Frankrike, är en annan kvinna med skinn på näsan. Livet med kungen är ingen enkel sak, men hon är en värdig drottning. Som syster till Spaniens kung så får hon stå ut med att hovet ser ner på henne, men likt Constance så låter hon ingen trampa på henne.

10

Milady Dewinter var inte min favorit i början, men nu har hon vuxit på mig och nu tycker jag hon är en av de bästa karaktärerna.  Hon är en lönnmördare, spion, dubbelagent, trippelagent, fyrdubbel agent. Mer komplicerad karaktär får man leta efter. Hon och Athos har en hatkärleksrelation som dock är ganska trist, för den förtar lite av hennes kaxighet.

Sen har vi ju det bästa skälet att se the Muskuteers. Aramis a.k.a. ”I’m more of the romantic hero type.”

images (7)

Jag skulle vilja jämföra the Musketeers med Merlin och Robin Hood, och även om de alla är historiska äventyrsserier så kändes kopplingen inte helt självklar tills jag insåg varför jag tänkte på Merlin. Jag tyckte jag kände igen Santiago Cabrera, och det visar sig att han förstås spelar Lancelot i Merlin. Så klart. Han är synden, sexigheten och frestelsen personifierad.

När det gäller bad guys så har jag för ett tag sen gått ut på twitter och förklarat att jag började se the Musketeers som ett sätt att fördröja tittandet på Doctor Who. Ironiskt nog visade sig att Peter Capaldi spelade självaste Cardinal Richelieu.

Skärmbild (380)

De aggressiva ögonbrynen passar dock bättre på en bad guy än the Doctor, och jag måste erkänna att han är en briljant skådis.

Men!

As you know, Bob, så fick Capaldi ett större gig och lämnade serien efter första säsongen. Dock så tror jag att hans ersättare passade seriens ton bättre.

Mr Teatime!

rochefort-bbc-musketeers-2

Jag menar… Marc Warren! Han är så jäkla bra på att spela psycho. Här spelar han Rochefort, en soldat som fångats av Spanien, torterats och flytt hem till Frankrike. Han lämnade all sin empati kvar i fängelsecellen, här kan vi snacka om en samvetslös typ.

En annan karaktär som också är så där härligt galen är King Louis. Jag älskar skådisen, och jag älskar hans extravaganta, utsvävande sätt. Kung Louis har regerat sen han var liten, har alltid fått precis som han vill och aldrig lärt sig enkla saker som mänsklig ödmjukhet eller självständighet. Han har aldrig heller lärt sig att hantera känslor, och när han väl utsätts för dem så reagerar han på väldigt barnsligt vis, han blir trotsig, skriker, springer upp för trappen. Samtidigt är han så väldigt sårbar, och jag älskar Ryan Gages känsloomfång. Ingen kan spela kungen som honom!

tumblr_nlfdzgZN4L1qfjc9io4_250tumblr_nlfdzgZN4L1qfjc9io7_250838db8e5f3927bb58e21e777e45923ff

Så, om du är trött i huvudet, vill ha lättsmält underhållningsdrama – se Musketörerna!

 

 

3 kommentarer

  1. Älskar The Musketeers! Inte av bästa kvalitet men absolut underhållande :) Och Aramis, rena ögongodiset.

    • Haha och den repliken ”He knows the musketeer’s motto… Every man for himself!”
      Underbart, bara helt underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *