Hogfather

Hogfather

 

Du sitter i mellandagarna och är ledig. Du har sett sista säsongen av Downton Abbey och kanske till och med hunnit med julspecialavsnittet. Du har fortfarande lite jul kvar i dig. Vad gör man då?

Jag har det perfekta tipset; den utmärkta miniserien ”Terry Pratchett’s The Hogfather”! Inspelad 2006 som en miniserie i två delar á 90 minuter så har den blivit en jultradition hemma i mitt hus och den är både rolig och tänkvärd, och baserad på en bok av den nyligen bortgångne sir Terry Pratchett. Har du inte läst hans böcker, gör dig själv en tjänst och köp en snarast, gärna på engelska så du får alla originalskämten. Är du mer bekväm att läsa på svenska har de även översatts mycket kompetent av bl.a. Olle Sahlin, känd från Äventyrsspel. But I digress.

 

hogfather (1)

 

Det är snart Hogswatch, motsvarigheten till jul i Discworld/Skivvärlden (Terry Pratchetts humoristiska fantasyvärld), och The Hogfather/Jultomten är försvunnen. Medan Döden själv tar över släden dragen av vildsvin för att dela ut klapparna till barnen, med roliga förvecklingar, tar Susan Sto-Helit, Dödens dotterdotter (long story, read the book) på sig att ta reda på vad som har hänt med The Hogfather och var han är någonstans.

Susan spelas av Downton Abbey’s egen Lady Mary, Michelle Dockery i en tidig roll. Har du möjligheten att få tag i en DVD- eller Bluraykopia så är det väl värt att titta på extramaterialet också. Marc Warren spelar den högst obehaglige lönnmördaren mr Teatime (obs! uttalas Teh-ah-tim-eh), David Jason (kommisarie Frost för den som är så hugad) spelar Dödens pålitlige tjänare Albert medan Dödens röst görs av den formidable Ian Richardson (från brittiska House of Cards) som tyvärr gick ur tiden året efter The Hogfather spelades in.

Mycket nöje, och jag hoppas att det blir en jultradition för dig med!

Av: Andrea Söderberg

2 kommentarer

  1. Jag håller med om att det är en mycket mysig miniserie! Apropå extramaterial så vill jag varna alla för den trailer för andra avsnittet som första avsnittet avslutas med, åtminstone i vissa utgåvor. Jag har aldrig sett på maken till stora spoilers!

  2. Mysigt är verkligen ordet! Sen är jag faktiskt väldigt förtjust i boken också, tycker att Pratchett lyckades knyta ihop flera trådar så bra och gav en bra inblick i Discworlds högtider/traditioner och mytologi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *