I brist på snärtig rubrik: Reign s3

reign-s3 Spoilers för säsong 3 av Reign, som kommer tillbaka efter sitt decemberuppehåll på fredag.

Sedan jag började se tv-serien Reign, om den skotska 1500-talsdrottningen Mary Stuart, har jag många gånger undrat hur den ska hantera Francis död. Mary och den franske kronprinsen Francis var ju bara gifta i ca 2,5 år innan han dog.

Personligen tycker jag att den mest intressanta relationen i Reign är frenemy-skapen mellan Mary och Catherine de Medici, men Mary/Francis är dess stora kärlekshistoria och de har många fans. Skulle en fluffig serie som Reign våga ha ihjäl sin prins? (Det är kanske lite konstigt att kunna kalla en berättelse med så mycket brutalitet för fluffig, men den är ju så fluffig i tonen.) Även om Reign tar sig stora friheter med historien, så kan de knappast låta honom leva. En så stor grej kan de inte ändra på. Eller?

I andra säsongen dök det upp en kvinna som blev anklagad för häxeri, eftersom hon kunde hela. När hon återupplivade Bash tänkte jag att fan ta dem om de har planterat henne för att rädda Francis senare. Sedan glömde jag bort henne, men när Francis sjukdom blev värre i början av tredje säsongen fanns hon såklart på plats och ryckte honom tillbaka till livet. Först var jag sur. Really, Reign? Vilket fegt trick. Sedan förstod jag att de bara lurades och att jag hade gått på det. Den lyckliga tiden efter Francis mirakulösa överlevnad var så extremt rosafluffig att det blev uppenbart att det bara var lugnet före stormen, lite extra solsken innan det oundvikliga. Francis skulle dö.

reigns3_01
reigns3_02

Så vad händer nu när han inte längre är med i bilden? Elizabeth I av England har klivit in på spelplanen på riktigt, istället för att vara någon som omtalas ofta och som påverkar handlingen men aldrig syns i bild, och brottas dessutom med sina egna kärleksproblem. Hittills är jag inte riktigt övertygad av den biten. Visst är Rachel Skarsten (Lost Girls Tamsin) rolig som den bitchigaste versionen av Elizabeth jag har sett, men scenerna från det engelska hovet känns rätt meh i jämförelse med allt crazybananas som jämt pågår på andra sidan kanalen.

En annan tråd är att Mary måste gifta om sig av politiska skäl, vilket ledde till seriens chockroligaste scen då Mary och Catherine av misstag bdsm:ar ihjäl prinsen av Spanien. Jag pep inombords av någon blandning av skratt och panik. I don’t even.

Jag undrar hur länge de tänker hålla kvar serien i Frankrike. Enligt mina Wikipediakunskaper återvände Mary till Skottland nio månader efter Francis död. Kommer de att dra ut på det, eftersom de flesta av karaktärerna hör hemma vid det franska hovet? Några följer säkert med henne, men knappast en större grupp. Hur kommer serien att hantera övergången och förlusten av en stor del av persongalleriet när hon väl ger sig iväg? Vad fan ska de göra med Catherine, som ju är det bästa med Reign? Eller kommer vi att fortsätta följa det franska hovet även när Mary inte är där? Jag är faktiskt mer intresserad av de berättartekniska utmaningarna än av att få reda på vad som kommer att hända.

För övrigt har Lola och Narcisse gått och gift sig och jag är missnöjd. Även om jag mot slutet av förra säsongen hoppades på mer av dem, så gillar jag inte vart deras relation har tagit vägen. Han må vara en intrigerande slemhög, men jag gillade Lola med honom. Med honom var hon mycket roligare än med någon annan karaktär – med honom var hon inte Marys allvarliga vän, inte Catherines dörrmatta, inte intetsägande mor till den kungliga oäktingen – men nu riskerar hon att bli hans dörrmatta istället. Urgh. Jag shippar dem motvilligt, kan man säga. Det känns som att jag inte borde, för det finns rätt mycket obehagligt i den relationen, men jag kan inte låta bli.

5 kommentarer

  1. Äsch, ligger så sjukt efter med Reign – har inte ens börjar säsong två… Känner att det är dags att dra igång igen. Bra att de inte fluffade till Marys liv genom att låta Francis överleva (och det gör mig också sugen på att sätta igång och titta igen för jag gillade aldrig honom, heh) men trist att de eventuellt lämnar det franska hovet bakom sig även om jag kan tänka mig att de fortsätter skildra båda platserna. Eller skriver om historien helt, haha.

  2. Såg nu att säsong 2 finns på Netflix, så nu är jag igång. Kunde inte motstå löftet om en scen där Mary och Catherine råkar ha hjäl nån med bdsm-sex. xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *