Jennifer’s Body

Jennifer’s Body är en film som har blivit orättvist behandlad av både publik och kritiker, tycker jag. 5.1 på IMDB och 42% och 32% på Rotten Tomatoes? Pfft. På grund av de negativa recensionerna såg jag den inte när den kom (2009) utan det var något år senare, då Sara BE skrev positivt om den i sin dåvarande blogg, som jag gav den en chans. Kritiken har i korthet handlat om dess svajiga ton och att den är en skräckkomedi som varken är läskig eller rolig. Visst förstår jag lite vad de menar med tonen, men när det gäller humorn har folk helt enkelt fel. Den är hur rolig som helst.

jennifersbody2

Jennifer’s Body handlar om high school-tjejerna och bästa kompisarna Jennifer (Megan Fox) och Needy (Amanda Seyfried). De är ett omaka par eftersom Jennifer är skolans babe och Needy mer av en nörd. Det är heller ingen oproblematisk relation, bland annat eftersom Jennifer behandlar Needy rätt illa. Gnisslet i deras vänskap ställs på sin spets när Jennifer, efter en ockult ritual där ett indieband försöker offra henne till Satan (eh, ja), blir besatt av en demon och börjar käka folk. Kan Needy stoppa henne?

jennifersbody Det är skruvad rulle med korta utbrott av gore, och ett smatter av quirky dialog. En bit Ginger Snaps, en liten bit Buffy, men med mer läppglans och urringing. Jag såg om den för den här temaveckan och upptäckte, lite till min förvåning, att jag gillade den ännu mer den här gången. Första gången var det ändå en del av manusförfattaren Diablo Codys konstigare ordval som skar i öronen, men den här gången var jag beredd på det och då flöt det bättre. Jag såg någon recension där skribenten tyckte att Codys manus framstår som en 50-årig pappa som försöker prata tonårsslang, och även om jag kan förstå om man inte gillar hennes stil, så är det ändå att missa målet. Jag tror nämligen inte för en sekund att Cody försöker skriva som tonåringar faktiskt pratar. Jag tror att hon bara hittar på en massa skit med varierande resultat – ibland hysteriskt roligt, ibland mest konstigt.

Några garv ur dialogen:

”I’m having the best day since, like, Jesus invented the calendar.”

”Do you know how hard it is to make it as an indie band these days? There are so many of us, and we’re all so cute and it’s like if you don’t get on Letterman or some retarded soundtrack, you’re screwed, okay? Satan is our only hope.”

”Do you buy all your murder weapons at Home Depot? God, you’re butch!”

Chip: ”She can fly?”
Needy: ”She’s just hovering. It’s not that impressive.”
Jennifer: ”God, do you have to undermine everything I do?”

Även om det är klichévarning på vissa saker, så tycker jag att Needys och Jennifers relation är intressant. Varför är de vänner, när de verkar ha så lite gemensamt? ”Sandbox love never dies”, säger Needy i början, och visst kan de vara så att de helt enkelt fortsätter att hänga ihop eftersom de alltid har gjort det. Men det är också uppenbart att Needy har en crush på Jennifer, samt att Jennifer vet om det. Vad känner Jen själv? Får hon också fjärilar i magen eller leker hon bara för att det ger henne en makttripp? Jag vet inte. Hur tolkade ni det, ni som har sett? Jag tycker att det finns ett utnyttjande drag i hur Jennifer är mot Needy, men också att hon på riktigt är fäst vid henne – när Needy river bort vänskapshalsbandet är det som att Jennifers blick slocknar. Medan det finns glimtar av att Needy har andra kompisar i skolan, utöver sin pojkvän och Jennifer, så verkar Jennifer bara ha Needy och killarna som dreglar över henne. Och Megan Fox må inte vara den bästa skådespelerskan i världen, så att säga, men jag tycker verkligen att hon funkar här.

Det är på många sätt en absurd film, som är mycket medveten om att den är absurd, och därför fungerar den. Den kombinerar knasiga oneliners, litervis med blod och en vasstandad twist på tjejers vänskap och utsatthet till något väldigt underhållande. (Och jag älskar ju kvinnliga monster och när slutstriden står mellan tjejer.) Dessutom plus i kanten för många roliga skådespelare i birollerna. Orättvist behandlad, som sagt.

halloween3

4 kommentarer

  1. Jag ville se den här när den kom, men sedan hörde jag så mycket negativt om den att jag struntade i det. Verkar som jag faktiskt borde ge den en chans.

    • Gör! Det är ju inte någon perfekt film, men tycker verkligen inte att den förtjänar all skit den fick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *