Kära återseenden i januari

Snart är det nytt år vilket innebär nya serier, men framförallt – nya säsonger av gamla serier!

Fröken Frimans krig


Säsong två av Fröken Frimans krig har premiär på juldagen, så tekniskt sett inte nästa år, men den får vara med ändå. Den bästa svenska serie jag sett de senaste åren (och antagligen den enda, men äsch) är tillbaka och den här gången kämpar Dagmar Friman och hennes vänner och vapendragare inte bara för sin butik, utan också för kvinnors rösträtt. Tjusigt kostymdrama och kvinnohistoria är nog exakt vad en behöver efter julaftonskoman.

Agent Carter


Säsong två av serien om bästa Peggy Carter har dubbelavsnittspremiär den 20 januari. Jag har redan skrivit lite om vad jag hoppas på till säsong två här och jag är glad att se att en svart man verkar få en större roll i serien, antagligen som Peggys kärleksintresse, även om det känns lite too little, too late samt att Bridget Regan återkommer som Dottie Underwood, även om hon inte synts till i någon trailer ännu. Jag tycker Dottie är intressant dels eftersom hon är en ingång till det fascinerande Black Widow-programmet men också eftersom hennes karaktär känns som rätt mycket av ett wild card – är hon fortfarande lojal mot Ryssland och mitt uppe i ett nytt uppdrag, är hon ute efter hämnd eller kommer hon till och med kunna bli en allierad för Peggy? Vi vet ju inte speciellt mycket om handlingen till säsong två, så det återstår att se vilken roll Dottie kommer att spela i den.

Jag såg förresten nyligen om säsong ett och upptäckte att jag glömt bort det mesta av handlingen där, som, åtminstone vid en återtittning, kändes rätt meh, speciellt slutet på Howard Starks och Ivchenkos storylines, så jag hoppas att säsong två har en bättre genomgripande storybåge. Det kanske är bra att serien reser till Los Angeles och får en nystart – även om det känns väldigt underligt att Lyndsy Fronseca inte kommer tillbaka som skådespelaren Angie nu när Peggy lämnar deras gemensamma lägenhet för att flytta till filmens huvudstad. Jag tycker också det är synd att den enda kvinna Peggy har en ordentlig relation till i serien, samt Peggys enda vän som står utanför alla SSR-intriger, försvinner utan att verka ersättas. Samtidigt kommer ju Peggys nemesis för säsongen att utgöras av Madam Masque och Jarvis fru Anna kommer äntligen dyka upp och spelas av Lotte Verbeek (och om det är hon som demonstrerar ett kombinerat strumpeband/pistolhölster i den här teasern är hon kanske inte fullt så omedveten om sin mans affärer med Stark och Peggy som han trott…), så säsong två verkar ju bli mindre snubbtung än den första i alla fall. Och framförallt är jag pepp på att få se Peggy dänga tunga föremål i huvudet på folk igen.

Black Sails


Black Sails säsong tre har premiär den 24 januari och tar vid där säsong två slutade: Flint och Vane har gått ihop för att skydda Nassau, och piratlivet, från England, medan Max, Anne och Rackham lagt beslag på det spanska guldet. Eleanor sitter fängslad i England, åtalad för sjöröveri, men får en chans att undkomma sitt straff om hon hjälper den man som England utsett till Nassaus nye guvernör att ta kontroll över piratön. Det har också gjorts en stor grej av att Blackbeard (som spelas av Ray Stevenson från Rome) kommer att introduceras som en gammal vän och mentor till Vane och inte är glad över att se alla Nassaus pirater förenade under en Jolly Rogers-flagg. Säsong tre verkar vara upplagd för mycket politik och intriger, as per usual, med andra ord.

Med risk för att låta som en repig skiva är jag dock besviken över att ingen ny kvinnlig karaktär med en större roll verkar dyka upp i den kommande säsongen. Efter en skakig början har Black Sails faktiskt ändå varit en serie där dess kvinnliga huvudkaraktärer har varit bra skrivna och haft intressanta storylines, men kom igen, de manliga karaktärerna är ju minst tio gånger fler – och i många fall inte ens hälften så intressanta.

The 100


Bästa postapokalypsserien The 100 är tillbaka med sin tredje säsong den 22 januari. Peppen! Jag och Maria har ju dragit med oss Fia i The 100s fangirlklubb, så häromdagen vaknade jag till en twitternotis om Fias tjoande över släppet av en fullspäckad trailer för den kommande säsongen. Var ska en börja? Jag är såklart väldigt glad över att Alycia Debnam-Carey kommer tillbaka som grounderledaren Lexa, samt att hon och Clarke verkar börja (tvingas?) samarbeta igen, även om det ryktas om att det tydligen finns ”a new woman Clarke’s life” (!).

Framförallt gillar jag dock den större storybåge som trailen hintar om. Jag var lite rädd att serien skulle tröttna på att skildra kampen att överleva och försöken att bosätta sig och skapa en hållbar situation på jorden och istället lalla ut i crazyland bland rödklädda A.I.s och mystiska profetior, men även om risken fortfarande finns, så känns det som det bara är ett sidospår som dessutom, av trailern att döma, inte riktigt verkar gå den väg jag befarat – vilket ju är det fina med The 100. Den gör sällan det en väntat sig.

Det finns mycket annat intressant att gräva i från trailern – Clarke i grounder-get up, att Bellamy verkar befinna sig på motsatt sida inte bara från Clarke utan också sin syster Octavia, en hel hög med nya karaktärer, gladiatorspel, Kanes nya skägg – så jag tänker att det kommer bli en mycket turbulent och actionpackad säsong.

2 kommentarer

  1. Hehe, är det något jag är bra på så är det att fangirla :D

    Gillar att du har så himla roliga och specifika detaljer som du ser fram emot, Carter som slår tunga saker i huvuden på folk och Kanes skägg. Kommer bli en bra start på 2016!

    • Ja, ser så mycket fram emot allt kul tv-relaterat som kommer nästa år. :) Och kom igen, Peggys banka platt-fightstil är ju typ det bästa med Agent Carter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *