Lara, min Lara

Tomb_Raider_II För ett tag sedan läste jag att Alicia Vikander ska spela Lara Croft i en kommande Tomb Raider-film och min första reaktion var den kanske orättvisa: ”Men… Är inte hon för liten?” Sedan började jag googla, för att ta reda på om Lara Crofts längd bara var något jag hade fått för mig. Lara har genomgått en del förändringar under de 20 år (!) som har gått sedan det första spelet släpptes, och har tydligen under den tiden hunnit krympa från 1.80 till 1.68.

Och varför bryr jag mig om detta? Tja, förutom att jag tycker att vi har för få amazonlika actionhjältinnor, så har Lara Croft har en särskild plats i mitt hjärta. En gång i tiden spelade jag datorspel och till skillnad från andra pang pang-spel på den tiden (som exempelvis Duke Nukem 3D där man bland annat kunde ge pengar till strippor) kunde jag i Tomb Raider spela en kvinna. Skit samma att hon var lättklädd och hade jättetuttar, jag kunde spela en badassig äventyrare som var kvinna! Så av den anledningen bryr jag mig om Lara Croft, även om det var lääänge sedan jag slutade spela över huvud taget och inte direkt har hållit någon koll på vad som har hänt med Tomb Raider-spelen sedan dess.

Filmen bygger tydligen på den senaste rebooten av spelet och ska handla om en ung Laras origin story och första äventyr. Jag tror säkert att Alicia Vikander kommer att göra bra jobb med det, men jag hade nog hellre sett en Lara som redan är en erfaren äventyrare och, för att citera en kommentar på The Mary Sue, är ”basically Katniss Rambo: Wilderness Ninja”, hur knasigt det än låter. För när jag tänker på Lara Croft tänker jag på någon som är 1.80 lång och klättrar i berg och slåss med tigrar och dinosaurier. Det kanske inte har så mycket med dagens Lara att göra, och det är definitivt inte Alicia Vikanders fel, men det är mitt nostalgiska minne.

1 kommentar

  1. Haha, ”Är inte hon för liten?” var exakt min första tanke om Vikander som Lara Croft också. xD Dock har jag ännu mindre koll på karaktären än du – har bara sett nån av filmerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *