”It is the gods who have woven our destinies – not ourselves”

porunn1

En av de (få) saker jag såg fram emot med säsong tre av Vikings var Porunn och hennes kommande karaktärsutveckling. Porunn introducerades nära slutet på säsong två som livegen till Ragnars familj men när hans son Björn kärar ned sig i henne, ger Ragnars fru Aslaug henne sin frihet. Porunn börjar träna som sköldmö eftersom hon ”want to fight in the shieldwall. I want to be like Lagertha”. För Pournn, som trots att hon tycker om Björn verkar tveksam till om hon vill ha ett liv som hans fru och mor till hans eventuella barn, blir Lagertha och livet som sköldmö symboliskt för den yttersta möjliga friheten, representativt för hennes egna nyfunna rätt att välja vad hon vill göra med sitt liv.

Vad jag såg fram emot mest var en kvinnlig actionkaraktär som inte var någon mästerkrigare och som tilläts vara oerfaren och grön utan att hennes bristande skills berodde på att hon är kvinna. Nästan alltid i populärkultur måste den kvinna (det finns ju så gott som alltid bara en) som tillåts leka med killarna på deras territorium för att förtjäna sin plats där inte bara hålla jämna steg med dem utan dessutom vara bäst av dem alla – med undantag för den manliga hjälten som behöver en brud att rädda, såklart. Det finns inga mediokra eller bara skapliga kvinnliga actionhjältar – minsta felsteg innebär att de är dåliga för att de är kvinnor.

Men i Vikings finns ju redan Lagertha som på sätt och vis innehar den klassiska actionhjältinna-rollen samt en hel hög med sköldmöer som deltar i stridsscenerna, så jag såg fram emot att få en kvinnlig karaktär som kunde inneha en annan slags roll. Jag ville ha en actionhjältinna som tillåts vara dålig och växa i sin position utan att nödvändigtvis slutligen behöva bevisa att hon var bäst för att försvara sin plats på slagfältet och vars största hinder i kampen för att bli en krigare inte skulle vara omgivningens ”tjejer kan inte!”-attityd.

Istället öppnar säsongen med att Porunn, innan sin första räd, talar om för Björn, som redan är inställd på att hon inte borde följa med, att hon väntar hans barn. Det hade kunnat bli väldigt intressant, men istället för att fokusera på hur Porunn som brinner för att bli en sköldmö hanterar graviditeten och att eventuellt bli bunden på nytt i en annan slags fångad tillvaro, blir hon och det ofödda barnet snabbt bara viktig för utvecklingen av Björn och relationen mellan honom och Ragnar. Hej tv-folk, ni vet väl att kvinnor fortsätter vara riktiga människor även när de blir gravida och inte automatiskt förvandlas till viljelösa objekt som mäns känslor och maskulinitetskriser kan centreras kring, va?

Trots Björns protester fortsätter Porunn att delta i räderna och jag måste säga att jag älskar hennes fightscener och hur roligt Gaia Weiss som spelar henne verkar ha med dem. Många har klagat på att hon inte ser ut att hantera dem lika bra som Katheryn Winnick som spelar Lagertha, men det är ju just det som är grejen. Där Lagertha är skicklig, smidig och erfaren, är Porunn hetlevrad, hetsig och opolerad. Men så i en strid i ett tidigt avsnitt blir Porunn skadad – hon får ansiktet uppskuret och trots att det är otäckt sår känns det inte så livshotande farligt som serien gör det till, om en jämför med vad andra karaktärer tidigare utstått och överlevt. I samma avsnitt går en döende viking ut och slåss med en nyligen amputerad arm, liksom.

Därefter är räderna snart över och Porunns sår börjar läka, men hon är mycket olycklig och blir deprimerad. I en scen ser hon sin spegelbild för första gången i ett krus med vatten och blir synligt skakad och upprörd. Liksom de flesta andra tittare verkar ha gjort, tolkade jag irriterat Porunns reaktion till sin skada som att hon skämdes för sin synliga och ”förfulande” ärr. Det kändes bara som en så typisk och sunkig grej att det värsta som manusförfattarna kan tänka sig kan hända en kvinnlig krigare är hon blir ful av att delta i strid.

Sedan twitterade Gaia Weiss och förklarade att inte handlade om utseendet, utan om själva misslyckandet och att hon ännu inte bevisat att hon var en ”sann viking”, vilket gjorde mig ännu mer irriterad. Det är utveckling av karaktären som kan jag köpa och den hade potential att bli väldigt intressant, men om det var det seriens skapare var ute efter att förmedla, varför var de tvungna att skära upp hennes ansikte? Varför inte vilken annan jävla del av hennes kropp som helst istället för att centrera skadan kring framförallt hennes ansikte och utseende men också i slutändan hennes graviditet? Inte för att de sakerna inte skulle vara intressanta att utforska om det görs på ett bra och respektfullt vis, men det är inte vad som sker här. Det hela känns bara sunkigt och onödigt och som så många andra gånger när jag tittar på Vikings känner jag mig mest bara trött.

Porunns karaktärsutveckling började lovande men slutar i ett enda stort sexistiskt fail och huruvida att fokusera på Porunns utseende var skaparnas avsikt eller inte spelar ingen som helst roll – om en måste läsa intervjuer med eller kommentarer från skådespelarna för att förstå vad som faktiskt händer i en serie har manusförfattare och regissör misslyckats med sina jobb. Också det är en återkommande tanke medan jag tittar på Vikings – bara tänk vad bra serien hade kunnat vara om dess skapare varit mindre uppslukade av sina douchebags till manliga karaktärer och mindre kåta på att mytifiera och glorifiera vikingahistoria.

Vikings säsong fyra är tillbaka i februari.

2 kommentarer

  1. Word på allt.

    Det finns verkligen för få actionkaraktärer som får vara noob-dåliga under en rimligt lång tid. Det vanligaste är ju att det bara krävs typ två avsnitt eller ett träningsmontage för att de ska bli värsta experterna. Tråk.

    Har för mig att vi diskuterade det där med Porunns utseende vs. misslyckande på twitter när säsongen gick? Jag uppfattade det ju också som en utseendegrej. Fail fail fail.

    • Ja, det är sant att manliga actionkaraktärer sällan heller får vara dåliga någon längre tid. Men å andra sidan får de olika typer av och varierande storylines och anledningar till sina hinder, snarare än att omgivningen anser att tjejer inte kan slåss.

      Mm, vi har diskuterat det förut. Har för mig att vi hade någon allmän klagostund över Vikings på någon kongress i somras? xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *