Powers, aka Är Du Rädd För Den Stora, Stygga Vargen?

2784783-powers

Tänk om du levde i en värld när människor plötsligt utvecklat speciella förmågor. Hur skulle det påverka samhället? Skulle de som inte hade krafter bli avundsjuka? Eller rädda rentav? Skulle de med förmågor bli hjältar? Eller skulle de bli onda? Och vem ska ta hand om de med förmågor när de bryter mot lagen?

Det här är premissen för en ny amerikansk TV-serie, den första distribuerad av Playstation Network. För oss i Sverige går den att antingen ladda ner via Playstation Network, eller titta på Viasat (jag reserverar mig för alternativ jag inte känner till). TV-serien är baserad på serietidningen med samma namn, skriven av Brian Michael Bendis och illustrerad av Michael Avon Oeming.

Christian Walker var en superhjälter, en s.k. Power, innan hans läromästare Wolfe tog hans krafter ifrån honom. Nu lever han med de känslomässiga och fysiska ärren av att inte vara den han en gång var. Han jobbar som polis i Los Angeles inom Powers Division, som jobbar med alla brott som rör de s.k. Powers, alla människor med speciella fömågor. Efter att hans partner blir dödad av en power under en häktning så blir han tilldelad en ny partner, den ambitiösa Deena Pilgrim. När de tillsammans undersöker mordet på Olympia, en Power, så upptäcker de en ung flicka på platsen, Calista. Innan de hinner förhöra henne så teleporteras hon bort. Det finns bara en känd power som har den förmågan, Christians tidigare vän Johnny Royalle. Problemet är bara att Johnny dog när Wolfe blev arresterad flera år tidigare. Nu blir Christian tvungen att ge sig in i Powersvärlden igen, träffa gamla fiender och vänner, Power-wannabes och sin gamla läromästare, den kände massmördare ”Big Bad” Wolfe.

 

powers-wolfe

 

Jag uppskattade Powers mycket. Den har en synbart enkel syn på ”superhjältar”, men ju längre serien går, desto mer ser man att alla Powers har sina egna agendor och drivkrafter. Att kalla en person för hjälte eller skurk är inte längre så lätt. Är du en hjälte för att du tror att du gör gott? Är du en skurk för att du inte är förstådd?

I rollerna märker man framför allt Sharlto Copley (Christian Walker), tidigare känd från District 9 och Maleficient. Hans påtagliga smärta i att inte ha sina krafter kvar är väldigt fint porträtterat. Battlestar Galactica-fans känner säkert igen Michelle Forbes som Amiral Helena Cain. Hon spelar Retro Girl, en hårtarbetande superhjälte och f.d. flickvän till Christian.

tumblr_nlxxqapkYV1rx5px6o1_1280

Johnny Royalle spelas av Noah Taylor, som du kan känna igen från Edge of Tomorrow eller som Bryce i Tomb Raider-filmerna. Han gör ett väldigt plågat porträtt, som funkar väldigt bra. Den rollprestationen som rörde mig mest är ändå Eddie Izzard som ”Big Bad” Wolfe, en ikon inom Powersvärlden innan han blev en galen massmördare. Izzard bringar in en väldig sårbarhet som gör att jag nästan hejade på honom, en väldigt karismatisk skurk.

Serien kändes lite ojämn, vissa avsnitt levererar väldigt mycket och andra är lite tunna. Jag upplevde ändå att mitt intresse höll i sig under de svagare partierna, och jag blev glad när jag hörde att de planerar in en andra säsong. Det är ju särskilt bra i och med att första säsongen slutade med en cliffhanger.

En liten fotnot om cliffhangers i säsongsavslutningar i en TV-serier:

Varför litar inte TV-serier mer på sina tittare? Om vi gillade det vi såg behöver vi inte en cliffhanger för att komma tillbaka nästa säsong. ’Nuff said.

Summa summarum: en lite ojämn serie med intressanta vinklar, och starka skådespelarinsatser.

Av: Andrea Söderberg
Detta inlägg är del av Den Onda Cirkelns gästbloggarhelg, Lucia 2015.

4 kommentarer

  1. Jag är så sjukt sugen på att se denna serie, älskar Charlto Copley, Michelle Forbes och Eddie Izzard! Men någon sa att denna serie är väldigt blodig och jag är väl lite av en fegis. Hur pass skrämmande skulle du säga den är?

  2. Oooh, Michelle Forbes! Jag blev genast mycket mer lockad. ;)

    Håller för övrigt med om cliffhangers. Det är sällan jag känner ”oj, spännande” numera, utan mest irritation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *