Scorpion

Sorp2Något som flugit under min radar är hackerdramat Scorpion, som jag upptäckt tack vare min kompis Pea. (Hej Pea!) Scorpion handlar om ett team av supersmarta människor och bygger på en verklig historia om Walter O’Brien som enligt egen utsago har 197 i IQ och hackade sig in till NASA som 13-åring. (Han säger sig vara bunden av tystnadsplikt och kan inte berätta mer än så.) Seriens Walter O’Brien blev gripen av Homeland Security då han hackade sig in i NASA när han var 11 år, och hjälpte dem sen skapa ett datorprogram för att släppa ned förnödenheter via flyg i Irak. Flera år senare så kommer hans Homeland-kontakt agent Cabe Gallo tillbaka och ber honom om hjälp med ett problem, och hela hans team blir efter det värvade till att arbeta för staten med att lösa supersvåra problem och brott.

tv-scorpion-6501

Scorpion är en blandning mellan Criminal Minds, Ocean’s Eleven och Mission Impossible. Walter är teamets ledare, ett supergeni som har svårt att förstå sig på människor och känslor.

Happy Quinn är seriens mekaniska underbarn, och hon gillar att lösa problem genom att bygga saker. Det är mest ironiskt att hon heter Happy, för hon är nog den med kortast stubin och mest våldsamma tendenser av dem alla.

Skärmbild (343)

Toby, är en expert på mänskligt beteende, har också svårt att kontrollera sina impulser. Han har utvecklat ett spelberoende, och är förälskad i Happy.

Sylvester är ångestfylld och rädd, men ett matematiskt geni som hela tiden pushas till att kliva ur sin comfort zone för att rädda sig själv, sina vänner eller andra. Han är nog seriens mest sympatiska karaktär, och min personliga favorit.

I seriens första avsnitt träffar teamet på servitrisen Paige Dineen, och hennes son Ralph (som också har väldigt hög IQ). Ralph tyr sig till Walter och resten av Scorpion, så de anlitar Paige som Scorpions socialt kompetenta medhjälpare som sköter snacket med outsiders, medan de i gengäld hjälper henne förstå sin son.

Det som jag gillar med Scorpion är att varje avsnitt kommer komplett med fart och hissnande spänning samt att den triggar igång alla slags känslor. Man skrattar, gråter och håller i sig i soffkanten. Det kan handla om allt från att stanna skenande tåg till att desarmera kärnvapen som hotar slå ut hela städer, och oftast under stark tidspress. Avsnitten är också inspelade i väldigt olika miljöer, där teamet ofta måste gå undercover och utsätta sig för livsfarliga situationer.

waige

Samtidigt är serien främst är ett emotionellt drama. I centret för detta har vi Paige som hjälper genierna öppna sig och prata om sina känslor, och Walter som håller alla på en armslängds avstånd med sitt ”I don’t have feelings”. I första avsnittet säger Walter att hans höga IQ gör att han har en väldigt låg EQ och därför bara förstår rationella argument och logik. Trots detta är det tydligt att Paige har ett starkt inflytande på honom. Walter är också väldigt fäst vid Paiges son Ralph, som han utvecklar en slags far-och-son-relation med. Walter och Paige (Waige) har en otrolig kemi, och det är intressant att se dem komma närmre och försöka hantera sina känslor för varandra.

Scorpion har faktiskt imponerat mig med att hålla rätt så jämnstarka avsnitt och varierad handling. Det finns dock ett par avsnitt som sticker ut som extra bra. Julavsnittet i säsong ett, och Skyskapan-Brinner-avsnittet i säsong två är två exempel. Ett annat är avsnittet med Superfun Guy-inspelningen. Sylvester är ett stort fan av comics, och serien introducerar en fiktiv seriealbums-hjälte vid namn ”Superfun Guy”, som till och med får ett eget avsnitt dedikerat till sig då teamet går undercover på en filminspelning.

 

Jag kan varmt rekommendera Scorpion. Första säsongen finns på Netflix, så det är bara att sätta igång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *