Sexuellt våld på tv: Spartacus vs. Game of Thrones

Det här började som en kommentar till Annas inlägg It is a fucking start, om hur sexuellt våld och hämnd skildras i vår gemensamma favorit, världens bästa-och-sämsta tv-serie Spartacus, men det blev för långt.

Jag har ägnat orimligt mycket tid åt att fundera på skillnaden mellan hur nakenhet och sexuellt våld skildras i Spartacus och Game of Thrones. GoT har ju, med rätta, fått en del skit på det området. Spartacus har nog mer av dessa inslag, men hanterar dem oftare på ett sätt som inte gjorde mig lika obekväm, trött och arg. Om jag någon gång får för mig att se om båda med hyfsat kort tid emellan lär det komma en hel jävla uppsats. Men tills det:

Den stora skillnaden för mig är att Spartacus berättar offrens historier – många olika sorters historier. Både de som klarar sig och de som går under. Både de som tvingas med våld, och de som känner attraktion och/eller kärlek till sin förövare, men som ju egentligen inte heller har möjlighet att säga att säga nej eftersom de är ägodelar. Både de (fejk)fnissande prostituerade och de som gör vad de måste med helt uttryckslösa ansikten. Män kan bli utsatta för sexuellt våld, och kvinnor kan utöva det. Etc.

Nu är ju inte nakenhet och sexuella övergrepp alls samma sak, men de följer ändå lite samma mönster här. I Spartacus är typ alla avklädda – män, kvinnor, slavar, fria, huvudkaraktärer och statister. I Game of Thrones är personerna som visas upp nakna i sårbara situationer eller som utsätts för sexuellt våld nästan bara kvinnor, och oftast kvinnor som är av liten eller noll betydelse för handlingen. Det är exempelvis prostituerade och slavar som används för att ge manliga karaktärer chansen att stå och babbla om sig själva, eller för att visa att världen är en hemsk plats. Naken rekvisita, kallade jag det i ett inlägg för några år sedan. Även om det finns naken rekvisita i Spartacus också, så vägs det upp bättre av att flera av dem som bara skulle vara den nakna rekvisitan i t.ex. GoT – bakgrundskvinnorna, slavarna – här får egna röster och sina öden skildrade som viktiga för sin egen skull, istället för att deras plåga mest är bakgrundsbrus till annat som pågår. (Exempel: Våldtäktsljuden i bakgrunden när Night’s Watch är hos Crasters ”fruar”. Urgh.)

Längre in i GoT blir även flera av de centrala karaktärerna utsatta för sexuella övergrepp, men det blir inte direkt bättre för det, eftersom de som styr den tv-serien verkar sakna insikt i hur man kan hantera det ämnet på ett vettigt sätt. Det är inte så att alla inslag av sex eller sexuella övergrepp i GoT hamnar i stora fail-kategorin, men de har trampat snett många gånger. Scenen när Jaime (kanske, typ, inte?) tvingar sig på Cersei? Det skulle tydligen inte föreställa en våldtäktscen, men jag och många andra tittare uppfattade den så. Inte så lyckat, om man säger så. Scenen när Theon har blivit torterad och några tjejer skuttar in och försöker förföra honom, vilket såklart är ett trick? Även om han efter ett tag är lite med på noterna är det en djupt obehaglig scen, men när GoT för ovanlighetens skull skildrar en man som blir utsatt passar de såklart ändå på att filma kvinnorna och deras kroppar som om det var en sexig scen. Urgh, igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *