Soundtracksvecka: Soundtracket till filmen jag inte sett

Det finns olika saker som gör ett bra soundtrack:

1. Musikalisk överlägsenhet hos den/de som framför spåret (som orkestern som spelar Tom Tykwers  ”All Boundries are Conventions” från underbara Cloud Atlas).

2. Kompositörens talang (genialiteten hos Paul Leonard-Morgan när han blev inspirerad av en Justin Bieber-låt som fått farten neddragen till 800ggr långsammare än originalet, och skrev den knarkade ”Ma-Ma’s Requiem”, samt i princip alla andra industrial-electro spåren till Dredd).

3. Förmågan att pricka in rätt låt vid rätt tid. Det finns otaliga tillfällen där en specifik scen kan förhöjas tio gånger om för att samspelet med låten blir perfekt, även om spåret i sig kanske annars inte varit så imponerande. Perfekta exempel på detta är för mig, de för varandra väldigt olika 80-tals soundtracken till Watchmen och Grosse Pointe Blank.

Sen finns de där gångerna, unika tillfällen verkligen, där musiken är oerhört vackert komponerad, där de som framför den gör spåret ultimat rättvisa och där musiken till perfektion lyfter en scen. Om filmen dessutom redan visar en scen som är fantastiskt välregisserad, så blir man ju nästan förstörd. För min del är det absolut bästa exemplet också ett ganska udda val:

Den långa trapp-promenads sekvensen ur Wong Kar-Wais In the Mood for love. Jag blir helt förkrossad av denna scen, jag kan lyssna till Shigeru Umebayashis ”Yumeji’s Theme” tusen gånger om, jag vill insupa varenda detalj, jag vill gråta.
Vad är det som är udda då, kan man tänka då? Jo, att fastän de filmer jag sett av Wong Kar-Wai varit utsökta, fastän jag älskar denna filmsekvens i absurdum, fastän Tony Leung är en dröm på filmduken, så har jag faktiskt ännu än inte sett In the Mood for Love. Det är ett absurt mysterium även för mig själv. Jag menar, se bara; hur kan man inte vilja se en film som detta, med dessa kameravinklar, dessa skådespelare, denna musik, i all evighet tills man dör?

 

1 kommentar

  1. Älskar Watchmen-låtarna! Glömde ju helt bort den filmen i mitt inlägg. Ah well, tack för alla tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *