Soundtrackvecka: Concerning Hobbits

lotr1lotr2lotr3

Det är något särskilt med filmmusik, i hur känslorna den väcker inte bara har att göra med själva musiken utan med minnen av visuella upplevelser, berättelser eller karaktärer man tycker om. Även om det i vissa fall blir irriterande när den är alldeles för tydligt talar om vad man ska känna, sätter den spår och kan ibland riva fram känslor vid oväntade tillfällen.

På sf-kongressen Archipelacon förra året lyssnade jag på en konsert med filmmusik och när de spelade temat från Jurassic Park fick jag plötsligt gåshud över hela kroppen. Det var lite överrumplande. Det är en snygg melodi, men inget jag brukar lyssna på, och en bra film, men inte en jag har något särskilt band till. Och ändå. Gåshud.

Hur som helst, några av de första soundtrack jag köpte och lyssnade mycket på var Howards Shores till The Fellowship of the Ring, The Two Towers och The Return of the King. Den trilogin av filmer har fortfarande en väldigt särskild plats i mitt hjärta, och musiken är en nyckel till att låsa upp alla känslor som är kopplade till den.

Jag tycker inte att Hobbit-filmerna var så värst mycket att hänga i julgranen, men dess musik har väldigt mycket gemensamt med LotR-trilogin (konstigt vore det annars) och flera av de scener som ändå gav upphov till pirr i magen för mig var de som via musiken påminde mig om de tidigare filmerna. Det kan vara scener som utspelar sig i The Shire till melodier (”Old Friends”) som bär tydliga spår av den första filmens ”Concerning Hobbits”, en låt som fortfarande ger mig en glad känsla av magi och förväntan. Det kan vara mer episka scener vars pampiga musik påminner om den motsvarande i LotR-trilogin. Det kan vara behind the scenes-snack om hur de gick till väga för att skapa filmmusiken – för även om Hobbit-trilogin inte är så värst bra filmer, så har de massor av bra och intressant extramaterial. Men musiken i Hobbit-filmerna har såklart också sina egna återkommande teman och jag tycker om hur exempelvis dvärgarnas stämningsfulla sång ”Misty Mountains” sedan återkommer i olika skepnader.

(Och så är det ett normalt beteende hemma hos mig och sambon att plötsligt utbrista daa da daa da da daaa, da da daaa da da daaa da da daaaa osv. Om ni inte vet vad jag menar, lyssna på början av ”The Bridge of Khazad-dûm”.)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *