Supernatural

Supernatural. En serie om spöken, monster, änglar och demoner. I alla fall vid första anblicken. Men om man tittar på något avsnitt – eller två, eller tre – inser man att den här serier handlar om något annat också. Den handlar om familj, om vänskap, lojalitet och om att slåss med sina inre demoner.

nåltovad jaredSerien är nu inne på sin elfte säsong och den håller fortfarande måttet. Själv upptäckte jag inte serien förrän den var inne på sin åttonde säsong, men efter att ha sett det allra första avsnittet mer eller mindre sträcktittade jag mig ikapp. Så pass att min man kände sig bortglömd. Därför lägger jag härmed in en varning. Den här serien är extremt beroendeframkallande!
Samtidigt finns det en enorm community inom Supernatural och man lär snabbt känna andra fan runt om i världen. Och konstnärer. Själv håller jag på att nåltova en av karaktärerna.

Så vad handlar Supernatural om? Från början var det historien om två bröder som, efter att deras mor dött under underliga omständigheter, växt upp med en far som hade lärt dem allt om att jaga monster och övernaturliga varelser. En dag försvinner deras far och de sätter igång med att leta efter honom. Allteftersom serien har fortsatt har karaktärerna utvecklats och fler har tillkommit. Alla som tittar på Supernatural har en favorit och det finns otaligt många citat som endast Supernaturalfans förstår. Jag kan t.ex inte lyssna på Survivors Eye of the tiger utan att storle. Eller att sjunga med i Taylor Swifts Shake it off, fast med en annan text.

 

 

När jag började titta på serien var det för att jag tyckte om det otäcka. För den är stundtals riktigt otäck. Vissa monster får en riktigt att dra ihop benen och krypa ihop i soffan. Andra avsnitt får en att skratta tills tårarna rinner, för seriens skapare är väl medveten om den stora fankulturen och visar gärna sin uppskattning till denna lite här och där. Även om den fortfarande efter tio år är otäck är serien så mycket mer än så. Man bryr sig verkligen om karaktärerna och eftersom den här är en sådan serie där ingen går säker sitter man ibland på nålar och oroar sig för om en karaktär kommer att klara sig eller inte.

Många av varelserna bröderna möter grundar sig i olika folksägner, religioner men även påhittade saker. Allt känns lika unikt och spännande. Det finns något för alla i den här serien, oavsett om man gillar monster, action, lite romans (ja, det förekommer) eller snygga killar ;) Supernatural är så mycket mer än bara en tv-serie. Det är en kult.

Sista avsnittet i varje säsong börjar med en resumé till tonerna av Carry on my wayward son av Kansas och här är ett smakprov av vad serien handlar om:

 

 

Avslutningsvis säger jag bara: Har du inte sett Supernatural – se den!

Av: Nathalie Sjögren
Detta inlägg är del av Den Onda Cirkelns gästbloggarhelg, Lucia 2015.

5 kommentarer

  1. Kan bara hålla med, Supernatural är mycket mer än en tv-serie och den är dessutom galet beroendeframkallande. Jag har (för att undvika att känslan av övergivenhet) tvingat (jo, det är faktiskt rätt ordval) min man att se serien så nu när jag sett allt som finns på netflix ser jag om från säsong 4 med honom :-) Och av den anledningen kommer serien nämnas också i mitt gästinlägg imorgon.

  2. Känner igen det där med beroendeframkallande. När jag började se den så såg jag de två första säsongerna med en känsla av besatthet. Ett tag kollade min sambo tillsammans med mig, men han dumpade den någon gång under femte säsongen för han tyckte att det blev för seriöst och deppigt. ;) Själv tittade jag lite längre, men jag tror att jag slutade någon gång under sjätte. Det började väl kännas för mycket same old, same old och när det inte är kul längre så är det svårare att ha överseende med seriens svagheter, t.ex. snubbigheten.
    Ibland känner jag för att börja titta igen, men att den har hållit på så himla länge avskräcker. Det är ju så jäkla mycket kvar. :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *