SyFy satsar på The Expanse

Det var många som reagerade när SyFy slutade fokusera på science fiction och pysslade mer med spökjägeri och wrestling där under några år. Nu verkar det ju som att någon försöker styra skutan tillbaka igen och de har börjar klämma ur sig en och annan SF-serie igen.

Just nu ser jag mest fram emot att få reda på om The Expanse är så bra som den verkar kunna bli.

Förlagan till The Expanse är en serie böcker av en författarduo som skriver under namnet James S.A. Corey. Första boken Leviathan Wakes kom 2011 och blev snabbt populär, femte boken kom ut för ett par månader sedan. Jag har läst de första två och har precis börjat med nummer tre i ordningen.

Det som slår mig när jag på nytt dyker in i Coreys värld är just det, det är en hel värld. Sånt gillar jag, till ingens förvåning alls. De har byggt en tänkt framtid där vi har konoliserat mer eller mindre hela solsystemet. Människorna lever visserligen fortfarande på jorden, men även på andra planeter och månar, på rymdstationer och bland asteroiderna mellan Mars och Jupiter. De som gjort sig ett hem på en annan planet någonstans känner ofta mer samhörighet med den än med det fjärran jorden, vill i vissa fall bryta sig loss, har en egen agenda. Solsystemet är fullt av olika fraktioner. Det går precis att se hur vi kan komma att utvecklas till den punkt där första boken tar sin början, ett par hundra år in i framtiden. Men allt det där finns i bakgrunden. Vi följer i första hand Jim Holden och hans lilla gäng på rymdskeppet Rocinante, men också kriminalpolisen Miller och hans sökande efter en kvinna som är försvunnen. Det här är space opera och det är mystery, men också horror, analkande krig och politiska manövreringar hit och dit.

SyFy satsar stenhårt på The Expanse, har lagt en massa pengar och krut på projektet. Jag gissar att de vill försöka göra en Game of Thrones fast för science fiction, hoppas få samma dragkraft av bokfansen. Av det lilla vi sett hittills är det storslaget, maffiga scener och djupsinniga oneliners. Kan bli bra, kan bli fullständig pannkaka.

Jag tror att jag kommer sakna att de inte brytt sig om att göra ”belters”, alltså människor som vuxit upp i asteroidbältet, så som de beskrivs i böckerna. Jag menar, jag förstår varför, det är inte det. Människor som är större, längre och smalare eftersom de inte vuxit upp i vanlig gravitation, det skulle vara alldeles för dyrt och antagligen ändå bara se konstigt ut. Men ändå, jag kommer sakna det. Och min favvokaraktär Chrisjen Avasarala, en liten indisk politikertant som svär som en borstbindare. Det kommer förvåna mig mycket om de lyckas förmedla hennes awesomeness utan att hon får säga fuck i var och varannan mening. Jag räknar iallafall med att hon inte kommer få det, det här är ju trots allt TV. Och det är inte det att det inte finns annat med henne som är awesome, jag tror bara inte att manusförfattarna kommer få till henne lika bra. Dessutom är det något med hennes skådespelare som jag inte gillar, jag tror att hon ser för ung ut. Props för att hon faktiskt inte är amerikanska iallafall, och hon har fyllt åtminstone sextio. Det kunde varit värre.

Men hur som helst. Serien har premiär i december på SyFy men fick redan i maj i år grönt ljus för en andra säsong. Det är allt säkrast att det bli bra då då.

 

2 kommentarer

  1. Jag har inte läst bokförlagan, men jag är nyfiken på The Expanse. Förstår inte riktigt grejen med noir-tonen, men känner att det nog kan bli bra. :)

    • Det noir-iga är nog mest framträdande i första boken, och jag kan förstå att de ville leka lite med genrer och blanda space opera med något annat, utan att för den skull göra det till Blade Runner. Senare går de ifrån det elementet, så kanske var det inte fullt så urkul att skriva som de först trodde. :P
      Jag hoppas verkligen att det här slår. Jag menar, det vore ju för jäkligt om SyFy får för sig att det *inte* var ett bra drag att gå tillbaka till att göra science fiction och börjar sända wrestling igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *