The Descent

thedescent The Descent är en sån där film som jag har tänkt säkert 100 gånger att jag borde se. Det som äntligen fick mig att göra slag i saken var att författaren Pål Eggert skrev om den på Facebook och tyckte att den borde nämnas oftare när det snackas feministisk kultfilm: ”Märkligt med tanke på att den handlar om ett kamratgäng som uteslutande består av kvinnor som ska undersöka ett grottsystem. Som i alla skräckfilmer råkar de ut för jävliga saker, men samtidigt är de tänkande, kännande och kompetenta personer.”

Jag blev inte besviken. The Descent är en effektiv skräckfilm med en väldigt okomplicerad premiss: Ett gäng äventyrare ska utforska ett grottsystem. Ett ras gör att de måste hitta en annan väg ut, och såklart visar det sig att de inte är ensamma där nere. Blodbad följer. Miljön är väldigt viktig, det är mörkt och trångt och klaustrofobiframkallande. Jag som inte är något stort fan av trånga utrymmen kunde flera gånger känna paniken krypa längs ryggen, och blev mycket mer rädd för de smala grottgångarna än för varelserna som lever i mörkret.

thedescent3

Det sköna med många kvinnor i en berättelse är att ingen av dem behöver vara Kvinnan med stort K. Man kunde ha gjort precis samma skräckfilm med både kvinnliga och manliga karaktärer och den hade inte varit mindre läskig för det, men då är risken större att karaktärerna fastnar i könsklichéer. De flesta av karaktärerna i The Descent hade kunnat ha rollen som ”tuffa äventyrstjejen” i ett blandat gäng. Nu är de tuffa äventyrstjejer allihopa, och då syns skillnaderna dem emellan – de är individer, inte Kvinnan. (Men det var lite tråkigt att den underliggande konflikt som fanns mellan två av dem redan från början handlade om en man.)

thedescent2

 
______________________________
SPOILERVARNING NEDAN

En fundering om slutet: Jag var rädd för att det skulle bli lite hora/madonna-varning på slutet, i stil med att Sörjande modern dödar Slampan och blir den enda överlevaren. Men sedan styrde filmen bort från det, vilket jag tyckte var snyggt. Sedan läste jag att de båda är med i uppföljaren, så tydligen överlevde båda två. Jag undrar om det var planerat, eller om det var ett senare beslut. Typ: Hey vi ska göra en uppföljare, vilka kan vi låtsas överlevde? Jag tolkade ju slutet som att alla dog.

En fundering om monstren: Monstren är alltså människolika varelser som har utvecklats för livet under marken. De är blinda, bleka och hårlösa – trodde jag. De flesta varelserna som syns i filmen är hanar utan hår på huvudet, men när det sedan dyker upp en hona i hyfsad närbild så har hon långt hår. Eh? Det är fine att hon är ett underjordiskt monster, men ett skalligt monster skulle vara att gå för långt?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *