The Soundtracks – Introt till en Soundtrackvecka + Fias fem favoriter

För några veckor sen så kom vi i Onda Cirkeln fram till att vi skulle ha en Soundtrack-vecka. Jag blev lyrisk! Äntligen får jag ett tillfälle att prata om film- och tv-seriemusiken som slagit an en sträng (pun intended) hos mig. Ända sen jag var liten har jag varit en soundtrack-lyssnare. Kommer än ihåg hur uppslukad jag var av musiken från Days of thunder med Last note of freedom och  Gimme some lovin’, eller X-Files tv-soundtrack med Red right hand etc.

En brasklapp: Jag är ingen musikkännare, precis. Som hörselskadad blir det inte så mycket okynneslyssnande, den ständiga ljudströmmen tröttar ut mig mer än den underhåller mig. Jag lyssnar inte på radio, jag har ingen aning what those crazy kids listen to these days. Men som en tv-serienörd så kommer jag över en hel del pärlor. Och när jag gillar en låt, då kan jag bli lite besatt. Ibland tycker jag tv-serier och filmer lyckas så sjukt bra med att hitta låtar som verkligen ramar in atmosfären och känslorna i scenen, och att texten (i de fallen det finns) understryker sammanhanget och lyfter fram känslorna det där lite extra.

Här har ni några av mina absoluta favoritlåtar och soundtracks.

1.Knocking on heaven’s door – The 100

Min No.1 obsession har länge varit Raigns Knocking on heaven’s door. Låten är förstås en gammal Bob Dylan-cover, men jag föredrar faktiskt Raigns version. Jag fastnade för den efter att ha sett säsongsavslutningen på The 100, säsong två. Den är som gjord för scenen, dels för att det är en kvinna som sjunger till sin mamma om hur hon vill att mamman ska ta över, att hon vill lägga ner alla vapen, att hon inte längre kan ta våldet, att hon är så fed up och lämnar över ”the badge”. Dels för att Raign gör det så himla bra med darret på rösten, sorgen som förmedlas och den mäktiga musiken med trummorna. Dylan-versionen eller Guns N Roses version hade inte passat lika bra, här behövdes det en mer dramatisk tonsättning med de tunga trummorna som påminner om the grounders stridstrummor. Jag fullkomligt älskar denna låt och så fort jag lyssnar på den återvänder jag till den scenen. Det är mäktigt.

2. Mind heist – Inception

Min andra besatthet är Inceptions Soundtrack. Egentligen hela soundtracket, men främst Mind Heist, men även den liknande låten som är med i den bästa scenen i hela filmen. Vem trodde en rullande bil kunde vara så episk? Inception är en av mina favoritfilmer, främst pga soundtracket men också för att Tom Hardy och Joseph Gordon-Lewitt är med i den.

Den är också med i Epic Tea Time med Alan Rickman.

3. Abigail’s song – Doctor Who

Den 11:e doctorns första julspecial ”A Christmas Carol” är ett mycket fint julavsnitt. Med Michael Gambon som den Scrooge-liknande mannen, och sångerskan Katherine Jenkins (som avsnittet specialskrevs till). Abigails song är en icke-julig och helt ärligt ganska sorglig sång. Men den är så himla vacker. Inte nog med det, texten Silence is all you know är nog också en flagga för framtida avsnitt, som kom att handla om en grupp som kallade sig just The Silence.

Andra bra låtar i Doctor Whos arsenal är:

4. Teen Wolfs soundtrack

Det är kanske inte så konstigt att en serie som produceras av MTV har bra musik. Min favorit just nu är Famy – Ava, som jag hörde i första avsnittet av femte säsongen, i biblioteksscenen där de skriver ner sina initialer som en ritual för sista året. Så fin scen, tyvärr hittade jag inte något bra klipp från den scenen.

En annan bra låt är Bad moon rising. Originalet är förstås Creedence Clearwater Revival, men denna version görs av Morning ritual ft. Peter Dreimanis. Och denna version är så olycksbådande. Den används i säsongsavslutningen i säsong tre där demoner wreaks havoc i Beacon hills.

5. Tron Legacys soundtrack

En annan favorit är hela Tron Legacys soundtrack med Daft Punk. Speciellt Derezzed där Daft Punk även gör en cameo och The game has changed. Daft Punk är sjukt bra elektronisk musik, och vad hade passat bättre i Tron än just elektronisk musik?

Jag skulle kunna gå on and on about this, men jag lämnar er med dessa top-fem-soundtracks/låtar.

Det här inlägget är en del av Onda Cirkelns soundtrack-vecka.

5 kommentarer

  1. Av någon anledning har jag aldrig lyssnat ordentligt på texten till Knocking on heaven’s door innan jag hörde den här versionen. Jag gillar den också mycket. =)

  2. Men, men musiken till Millennium då? Den är ju otroligt skön och vida bättre än vad de hade till X-Files.

    • Nu krossar du mitt hjärta, serien är ju en riktig kult-klassiker och Mark Snows musik passade ju perfekt till mörkret.

  3. Jag har inte sett någon av de exempel du har listat – förutom Doctor Who. Just nu är jag helt såld på den serien, så som jag blir ibland när jag upptäcker något nytt och bra. I can’t get enough. (Nej, jag kunde inte låta bli att nåltova mig en egen Doctor Who, eller Doctor Wool). Jag har nyligen sett just de avsnitten när doktorn genererar men jag hade inte tänkt på musiken så mycket innan. Inte förrän jag såg om klippet igen. Mycket fint och passande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *