The Truth Is Still Out There

Spoileralert för sista säsongen av Arkiv X.

x-files-2016

Arkiv X,  kultserien som format en generation av skeptiker och konspirationsteoretiker, är tillbaka!

The X Files var som en drog för mig då jag var ung. Jag kommer än idag ihåg hur jag satt klistrad framför varje avsnitt (trots att jag var för rädd). Jag klippte och färgade håret kopparrött, skaffade ett guldkors samt började gå i kavaj så jag såg ut som Scully. Heck, jag skaffade till och med nya tapeter som såg ut att ha små UFO:n på dem. De var orangea och jättefula. (What can I say, jag gillade UFO:n.)

Jag var ett så stort Arkiv X-fan att jag skaffade seriemagasinet ”The X Files Collections”. Jag kommer än idag ihåg dess med häftiga historier om trepanering, kannibalism och myten om att man genom att äta andras hjärnor skulle få all deras visdom. Supercoolt!

Mulder var min stora tonårscrush (tillsammans med Lan Mandragoran, but let’s not go into that) men Scully var min idol, min ledstjärna, den som först visade mig att man inte måste vara en macho-kvinna för att vara kapabel, tuff eller modig. Scully utmanade bilden av kvinnliga hjältar genom att blanda feminina och maskulina sidor, hon var pragmatisk, argumenterade gärna, utgick ifrån vetenskap och rationella argument men hade ändå en romantisk sida. Hon föll ibland in i rollen som kvinna i nöd, men räddade Mulder lika många gånger. Hon är dessutom en duktig doktor, hon tror på sig själv, står upp för sin tro och låter ingen trampa över henne.

XF_sc7_0067rjw_hires2f

Arkiv X styrka är den explosiva duon David Duchovny och Gillian Andersson, med osande kemi, men den har också en spännande mytologi att falla tillbaka på, ofta inspirerad av verkliga olösta mysterier och konspirationsteorier vilket ger serien en tyngd och känsla av legitimitet. Den har också ett sätt ge tittaren precis nog med information för att saker ska vara öppet för tolkning och för att få en att ifrågasätta de valda sanningarna.

Det som också är till Arkiv X fördel är att den till skillnad från de flesta amerikanska detektiv/polis-serier inte har den där pro-amerikanska stilen som man ser i NCSI eller J.A.G. Den enda lojalitet Mulder och Scully har är mot sanningen, de har alltid varit underdogs emot en korrupt statsapparat och de har alltid varit skeptiska till den information de matas med.

I de nya avsnitten får vi återigen stifta bekantskap med Scully och Mulder, som kommit in i medelåldern. Vi får se vad som blivit av dem i vår moderna värld, 2016. De har lagt agentlivet bakom sig och gått vidare, både från byrån och från varandra, men även om deras parrelation är över så är de fortfarande goda vänner och förtrogna, med stor respekt för varandra. Mulder har gått igenom en depression, och Scully har gått upp i sitt arbete med att rekonstruera öron åt barn som fötts utan. Så kommer det första samtalet från Skinner på flera år, och de dras återigen in i en värld av statliga konspirationer och hemliga experiment.

CYAEQRGU0AEvjSA

 

De två första nya avsnitten är precis så som jag hoppats, klassiska Arkiv X-avsnitt med en besatt Mulder och en Scully som försöker dra honom tillbaka till verkligheten. Men det är ett Arkiv X som har förändrat i takt med att tiderna har förändrats. Det handlar fortfarande om rymdskepp och utomjordingar, men med en modern approach om medias roll, drönare, whistleblowers, 9/11-konspirationer, teorier om staten som manipulerar befolkningen genetiskt och tankemässigt via reklam, läkemedel, mat. Vår moderna värld har skapat tonvis med nytt material, och serien använder det till sin fördel genom att introducera nya lärdomar samt spela på den paranoia som finns i USA just nu. Det första avsnittet introducerar en hel del starka biroller, bland annat Sveta, en ung kvinna som rövats bort av utomjordingar flera gånger, och Tad O’Malley, ett konservativt nyhetsankar med galna konspirationsteorier.

mulder-scully-romance-existence

Det andra avsnittet tar också itu med deras känslor för deras bortadopterade son, och visar därmed en helt ny sida av Scully och Mulder, som för mig är kronan på verket. Jag ville så väldigt gärna veta hur de hanterade detta, så många år senare, och jag är glad att serien tagit upp det. Det känns troget till karaktärerna, men också som det enda rätta, för när det kommer till kritan har Arkiv X alltid varit personligt, alltid handlat om att få reda på sanningen om saker de råkat ut för, personliga tragedier som Mulders systers bortrövande, Scullys bortrövande, Scullys sjukdom, Mulders bortrövande. Detta spår har potential att involvera dem på ett helt nytt sätt. Jag hoppas, hoppas, hoppas, att det ska leda in på ett större mysterium om vem deras son är, och hur han kom att bli.

Arkiv X har funnit i 23 år, men känns lika fräscht som första dagen det kom. Ikväll visas det för första gången på  svensk tv, kl 21 på tv 3. Det blir ett dubbelavsnitt. Jag är redo! Är du?

2 kommentarer

  1. Vilket fint inlägg. :) Har inte sett de nya avsnitten än, men ska göra det. Även om jag inte har varit något Arkiv X-fan på din nivå, så var det ändå en serie jag såg rätt mycket när den gick på tv. Gillade sf- och skräckinslagen och såklart Scully. Minns inte så många andra tv-kvinnor jag beundrade från den tiden.

    Jag såg om några säsonger för ett antal år sedan, vilket var väldigt kul, men tröttnande någonstans när Mulder försvinner, så de sista säsongerna har jag väldigt dålig koll på. Får väl läsa ikapp lite på Wikipedia. ;)

  2. Awww tack!

    Tröttnade också någonstans omkring då, har bara sett enstaka avsnitt. Borde finnas en bra snabbguide på nätet. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *