The wolves will bring Paradise

tumblr_nrj6ftiCR41qm9y5qo1_500

 

tumblr_o183xsi5AU1sj0z27o1_540

De fyra vargarna: Kiba, Toboe, Hige och Tsume.

Wolf’s Rain är en episk berättelse om instinkt, filosofi, osannolika möten och i mitten av detta de komplexa relationerna mellan karaktärerna. Det finns tre raser i den här dystopiska världen; människor, vargar (som även kan se ut som människor) och de som kallas ”the Nobles”. Huvudberättelsen rör sig runt fyra vargar, som på märkliga vägar samlas kring ett syfte, och det syftet är att finna Paradiset. Enligt legenden kan endast vargar finna vägen, och för att göra det behöver de ”Lunar Flowers”, blommor som endast blommar i månsken. Låter corny, men i det här fallet finns det en artificiellt skapad ”Lunar Maiden”, Cheza, en blomma med ett medvetande, som ska hjälpa dem att öppna vägen till Paradiset. Birollernas berättelser är också en stor del av seriens starka punkter med flera intressanta karaktärer. Det är politiska maktspel, tragedier, kärlek och plot twists, allt en bra berättelse kan tänkas behöva. Du känner för karaktärerna och blir bländad av hur vacker berättelsen är.

tumblr_mp9nayt6bE1sy5pp5o1_400

Dock har serien även vissa problem. Det kan till exempel vara svårt att hänga med i berättelsen ibland. Det finns ”Vad sjutton pågår egentligen?”-tillfällen och inslag som kan verka meningslösa i det stora hela. Berättelsen lutar tungt på symbolik, och saker som verkar helt slumpmässiga kan få sin förklaring längre fram eller ingen (tydlig) förklaring alls. Den lämnar mycket tolkning åt publiken, vilket visserligen inte behöver vara en dålig sak, men ibland är lite för vagt. Tempot är också ojämnt, det finns avsnitt med mycket action och/eller berättelseutveckling, medan andra kan vara mycket långsammare. Jag har inga problem men det eftersom jag uppskattar de melankoliska, eftertänksamma bitarna men det är inte en serie som ger det där ”bara ett avsnitt till”-suget.

 

Serien visades på TV under 2003 så den har några år på nacken, men Studio Bones animation håller hög standard så den har åldrats väl. Den är känd för sitt fantastiska soundtrack som, trots att det är en japansk serie, har mest engelska låttexter. Den är en relativt kort, består endast av 26 avsnitt och 4 OVA:s som knyter ihop slutet. I mitten finns fyra recaps som kan kännas väldigt tråkiga att ta sig igenom (de återspelar i stort sätt samma händelseförlopp från de fyra huvudkaraktärernas synvinklar). De gjordes emellertid på grund av att delar av produktionen skedde under det stora SARS-utbrottet i Asien och de var tvungna, trots detta, att hålla kontrakten med TV-kanalen och publicisterna. Det var på grund av det som de fyra OVA-avsnitten lades till i efterhand.

 

Det är en vacker, överjordisk berättelse som är väl värd att tittas på. Ett varningens ord dock. Den fick mig att böla på ett sätt som inget gjort på väldigt många år.

tumblr_o1r5vovBgh1sj0z27o7_500

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *