The Not So Sleepy Hollow

Sleepy Hollow är en serie för dig som gillar mysterier som Fringe och Arkiv X med detektivduos och episka historier om den eviga striden mellan godheten mot ondskan. Den har en stor dos av humor (speciellt under första säsongen), och en gnutta romantik.

ichabodDet börjar vid ett stridsfält år 1781, under den amerikanska revolutionen. Den brittiske desertören Ichabod Crane kämpar mot kolonialmakten. Crane är ursprungligen en brittisk historieprofessor i Oxford som tog sig över Atlanten för att bekämpa amerikanerna, men insåg sitt misstag och blev värvad som en hemlig spion i George Washingtons armé. Ichabod blir dödligt sårad av en soldat med en mask för ansiktet, men precis innan han faller till marken använder han sina sista krafter för att svinga svärdet och lyckas hugga huvudet av den maskerade soldaten.

Ichabod Cranes historia slutar dock inte där, utan han vaknar till liv 230 år senare i en grotta utanför Sleepy Hollow. Förvirrad stapplar han in i den moderna staden och lyckas bli tagen för en komplett galning och inburad i en cell.

Sleepy_Hollow_S01E01_Pilot_1080p_KISSTHEMGOODBYE_NET_0656

Seriens andra huvudperson är detective Abigail Mills, polis i Sleepy Hollow. Abbie är smart och har mycket skinn på näsan, vilket kommer från hennes stormiga uppväxt. Hon hade en distanserad mamma som senare spärrades in på mentalsjukhus, vilket gjorde att Abbie blev utåtagerande och hamnade sedan på fel sida av lagen. Sheriff Corbin tog henne under sina vingar och gav henne ett val – antingen åkte hon i fängelse eller så skärpte hon sig. Hon beslutade sig för att skärpa sig, och följde i Corbins fotspår och blev polis.

10719474045_79cbf6a02a_b

När Abbie var yngre smög hon ut i skogen med sin syster Jenny för att dricka öl (as one does) då en demon uppenbarade sig för dom som ett omen. Systrarna fick en blackout och hittades senare förvirrade ute längst vägen. Abbie valde att rationalisera bort det inträffade men Jenny insisterade på att det faktiskt hänt, vilket leder till en stor schism mellan dem.

När Ichabod Crane återuppstår från de döda återuppstår också den huvudlösa soldaten som dödat honom, och far fram i Sleepy Hollow på en vit häst, svingandes en glödgad yxa. Han hugger huvudet av Abbies partner Sheriff Corbin, och Abbie lyckas få en glimt av den huvudlöse ryttaren innan han rider iväg. Med tanke på sin bakgrund vågar Abbie inte säga något till någon.

När Ichabod Crane arresteras och befinner sig hos polisen träffar han Abbie och får höra talas om morden. Han anar att det är samma soldat som han högg huvudet av, och när han beskriver soldaten inser Abbie att de har sett samma varelse. Abbie och Ichabod teamar ihop sig och börjar klura ut vad som händer, och till slut inser dom att dom är indragna i ett krig mot mörkrets makter och att den huvudlöse soldaten är självaste Döden, apokalypsens ryttare. Dom lär sig om bibelns profetia om de två vittnena som står upp mot ondskan, och inser att det är dom själva som bibeln talar om.

Serien  är bra på många saker, så som mångfald och (ibland) komplexa kvinnliga karaktärer. Det är upplyftande att se en bredare representation, jag är helt ärligt svintrött på Hollywoods alla hel-vita ensembler. Samtidigt har serien en hel del problem, inte minst med Katia Winters karaktär (Katarina Crane, Ichabods fru) som får vara någon slags plotdevice. Men jag kan inte göra annat än att älska serien, mest för man-out-of-time-tropen, den gotiska stämningen och kemin mellan huvudrollerna. Säsong ett är asbra, säsong två är tyvärr ganska svag men hämtar sig i det sista avsnittet ”Tempus Fugit” och blir då briljant. Jag är väldigt spänd av förväntan inför säsong tre, som börjar den 1 oktober. Säsong ett finns på Netflix för dom som känner sig manade! Skynda er att se!

3 kommentarer

  1. Jag såg första och kanske ett till avsnitt men fastnade inte. Trodde den skulle vara mer som filmen. Men efter att ha läst vad du säger om den funderar jag på att kanske ge den ett försök till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *