What Is Parrish?

Det är kul att försöka lista ut svaret på gåtor i TV-serier, inte minst vilken övernaturlig varelse allas vår Deputy Parrish i Teen Wolf är. Konspirationsteoretikern Fia anar ugglor i mossen, ser mönster i väven och lyssnar på mumlet på nätet. ”Var den repliken dubbeltydig?” ”Var inte Parrish blond från början?” ”Är han ond?” ”Vad gjorde att han drogs till Beacon Hills?”

Spoilervarning utfärdas, för här kommer teorier blandas med fakta som kan avslöja handlingen för tidigare säsonger…

Sista varningen.

parrish

Deputy Jordan Parrish kom in i serien runt tredje säsongen, och spelas av Ryan Kelley. Kelley är tydligen en vän till Jeff Davis, Teen Wolfs skapare, och Jeff har velat ha med honom i serien ett tag men inte hittat en roll som kändes rätt förrän Teen Wolf skulle få en ny vice sheriff i stan. Parrish är en rättskaffens ung polis, blotta 24 år. Han har en väldigt oskyldig uppsyn, men har redan hunnit med att tjänstgöra i militären som bombexpert. Redan här anar jag att något är fishy med honom.

I samma veva som han dyker upp upptäcker Scott och hans Wolf pack att Beacon Hills har en Nemeton, en stubbe av ett magiskt träd som förr användes av druider för olika ritualer. Att den nu väckts upp igen orsakar en hel del oreda då den också är en magnet för övernaturliga varelser. Och Parrish, som lyckas flyga under radarn några avsnitt, säger i avsnittet ”Insatiable” lite så där i förbifarten att han sökte jobbet på polisstationen för att han kände sig dragen till Beacon Hill. Coinkydink? I think not.

I säsong fyra har någon gjort en deadpool med Beacon Hills alla övernaturliga varelser på den, följd av den summa pengar deras död skulle bringa in. Detta gör att Scott och hans gäng blir jagade av yrkeskriminella av olika slag medan de försöker lista ut vem som skapat listan. Och gissa vem som är med på den listan?

 

5 dollars 5 million

40 000 a year i should kill my self

 

Vad för slags övernaturlig varelse Parrish är förtjäljer inte historien.

Efter ovanstående avsnitt ”Orphaned” exploderade Teen Wolf-fandom i teorier om vad Parrish skulle kunna vara, och hashtaggen #WhatIsParrish skapades.

Om man ska tro Parrish så vet han inte ens själv vad han är för något. Det kan ju förstås vara så att han för ungdomarna bakom ljuset, men i säsong fyras avsnitt ”Perishable” (pun intended!) så händer en grej som får mig att tvivla att han faktiskt vet vad han är. Parrish kollega får tag på listan med Parrish namn på och bestämmer sig för att döda Parrish för pengarna. Parrish handklovas fast i bilen, blir indränkt i bensin och tänds på eld. Man ser att lågorna tar fart och Parrish skriker panikslaget medan han brinner upp. Sen zoomas det ut och man ser att hela bilen står i lågor.

Men guess what?

Han överlever!

parrisburned

Han stormar in på polisstationen naken och sotig, arg som ett åskmoln, hittar sin kollega och spöar skiten ur honom. As you do. Efter dessa scener är det många som verkar gilla teorin att Parrish är en fenixfågel som återuppstår ur sin egen aska. Vissa har granskat scenen när han går in i polisstationen noggrant och tror sig se fjädrar som faller av honom. (Really? Tror ni make up-folket är så noggranna att de skapar fjädrar som inte ens syns i bild?)  Jag tror snarare att den här övernaturliga förmågan är en av många som han har, och återuppståndelsen är en s.k. red herring, designad för att avleda folk från sanningen. Skaparna vill att vi ska tro att han är en fenix, de formar ju till och med elden vid polisbilen i formen av en fågel.

 

giphy

 

Hello, captain obvious.

Men om Parrish inte är en fenixfågel, vad är han? Jag har förstås mina egna teorier. Låt oss granska ledtrådarna noggrant.

I tredje säsongen säger någon att Nemetonstubben är ett ställe där druiderna gör magiska ritualer. Och stubben har på något sätt kallat Parrish till Beacon Hills. I de senaste avsnitten av Teen Wolf har vi också sett en naken Parrish, med magiskt flammande eld-aura, som bär avlidna till stubben. Varför gör han det? Skulle Parrish kunna vara en druid som offrar de döda åt sina gudar? Dr Deaton är ju en slags emmisary/druid, men finns det olika slags druider? Detta är nog den minst troliga teorin. Druider är inte övernaturliga varelser, och Parrish var på deadpool-listan vilket innebär att han är övernaturlig. Alltså inte en druid.

Vet ni vad som också omges av eld? Kitsunes.
kitsunes

 

parrishnemeton

 

Kitsunes har en eldig aura, vilket vi ser Parrish ha i början av säsong fem, då han bär på de döda till stubben. Vi har också sett hans ögon börja glöda orangea vid flera tillfällen, precis som en kitsunes ögon. Men gör inte varulvsögon det med? Och vad ska en kitsune med alla döda kroppar till?

glowingeyes

Enligt Teen Wolf-mytologin finns många olika slags kitsunes. Kira är en thunder kitsune vilket innebär att hon har elektriska krafter och en rävaura, men Parrish verkar varken ha en rävaura eller elektriska krafter. Om han skulle vara en kitsune så skulle han isåfall vara en annan slags sådan.

Men Parrish har så mycket annat på gång, som till exempel hans besatthet vid att hitta och samla på döda kroppar, hans övertygande sätt och hans fascination för Lydia, som han tror är synsk. Han följer i säsong fyra efter henne in i chimera-nästet där de hittar frysboxen med döda kroppar. Han ”hittar” också den andra bansheen Meredith vandrandes längst med vägen och plockar upp henne, och lyckas övertyga henne att hjälpa Lydia och gänget att hitta The Benefactor.

Är det så att han är besatt av Lydia? Vi har redan sett att han hallucinerar om henne, och ser henne i kortet när han gör sitt korttrick. Eller är han på något sätt dragen till banshees eller till döden som dom förebådar?

Ett par andra teorier om Parrish är att han är en djinn, en salamander eller en valravn, (korp). Det sista kommer från säsong fyra där void-Stiles är kryptisk och säger ”The fox, the coyote and the raven – they are all hungry.” Det finns en rätt bra teori i Teen Wolf wiki:n där man pratar om Valravn. Det står ganska mycket om korpen i folklore, det jag tycker stämmer in bäst på Parrish är den rastlösa varelsen som vandrar om natten och samlar in de döda. Vi har ju faktiskt sett Parrish samla på döda från ”stridsfältet”. Han verkar göra det medan han går i sömnen eller medan han drömmer.

Det känns på något sätt som en poetisk jämnvikt. Våra tre huvudkaraktärer är Scott, Stiles och Lydia. Och deras romantiska intressen är Kira (fox), Malia (coyote) och Parrish (raven?).

Han kan förstås vara en djinn. Han är omgärdad av eld och djinnar sägs vara skapade av eld utan rök. Men även salamandrarna sägs vara eld-varelser, så båda dom teorierna skulle kunna funka.

Jag lutar nog mest åt Valravn just nu, men kommer fortsätta försöka klura ut vad han är genom att samla på nya ledtrådar. Vad tror ni Parrish kan vara? Sound off! ;)

5 kommentarer

  1. Håller med om att druid-teorin, inte håller. Dessutom är ju druid något man blir, byggt på en kunskap man får genom att arbeta/studera sig till det. Parrish har inte blivit upplärd utan vet ju inte ens vad han är, och en druid borde vara högst medveten om vad den är.

    • Om man nu ska tro på Parrish. Jag har en konstig känsla av att han kan ha levt väldigt länge och att ungdomligheten är en fasad. Jag kanske överanalyserar här.

      Men druid-teorin stämmer nog inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *