Xena – The Next Generation

När jag var liten (typ mellanstadie-/högstadieåldern) var Äventyrssöndag en grej. Det var tre avsnitt actionshower med antikens Grekland, typ, som fond, och man fick följa Herkules och Xena och ibland även unge Herkules (kudos Ryan Gosling, som ändå lyckades göra en karriär efter detta). Det var roligt och engagerande och inte särskilt bra tv. Ärligt, var man inte gammal och woke nog att fatta hur banbrytande Xena var, så var det ju mest ganska halvdana actionscener och halvbra repliker. Lucy Lawless var absurt snygg som Xena och jag tyckte verkligen om henne, men kom liksom aldrig in i grejen innan serien slutade gå på TV. Jag bar också på en stor irritation gentemot bästa vännen Gabrielle, vilket jag inte alls kommer ihåg bakgrunden till.

På senare år har jag mött många som berättat hur viktig Xena var för de när de växte upp, och jag tänker ibland att jag borde ge det en till chans, om än så bara för nostalgin och för att jag genuint tycker så mycket om Lawless. Men i samma veva som jag började fundera på detta hittade jag allt fler hintar på nätet om att en Xena-reboot planerats. Utan Lucy Lawless och Renee O’Connor . Min reaktion:

Jag menar: Varför? Det var inte så länge sedan serien gjordes, men självklart har tekniken gått framåt. Nya Xena kan bli mycket snyggare gjord, och med den kultstatus den har nu kan man hoppas att den får nya manusförfattare som verkligen bryr sig om materialet och skriver vettig dialog (hittills är Javier Grillo-Marxuach från The 100 kopplad till projektet).

Xena MEN, det känns så jävla unket att man helt enkelt anser att originalskådisarna inte är unga och snygga nog att göra om sina roller. För det är det det handlar om. Det är något som om och om igen bara drabbar kvinnorna i branschen, som bevisat av denna mycket talande bild som cirkulerat sociala medier. Xena var en kvinna med extremt mycket livserfarenheter, trauman, dåliga beslut och kärlek i sitt bagage. Hon hade varit allt från härförare till krigsfånge, och hon var ständigt mitt i orkanens öga så att säga. Hon var smart och snygg och fysisk och även om Lucy Lawless visserligen var väldigt ung när hon spelade Xena, finns det liksom ingen anledning till varför hon inte kan göra det igen. Min stora skräck är att de väljer någon CW-brud;en docksöt och 50kg tunn 27-men-ser-ut-som-17åring, som ska spela en föredetta ledare av arméer. Varför kan inte Xena bara få bli lite äldre och klokare och bättre på det hon gör? Alltså – jag var högst tveksam och allmänt rätt ointresserad av denna reboot, fram tills nyheten att man bestämt sig för att äntligen löpa linan ut och låta Xena och Gabrielle vara ett par i nya serier.
Jag erkänner att en av de saker jag verkligen gillade med  Xena – Warrior Princess, var just att hon hade en sån fin vänskap med Gabrielle. Detta behöver ju absolut inte ändras av att de är ett par, utan det skulle vara väldigt fint om de även är vänner såväl som partners. Deras relation var grunden för serien och det känns fint att man åtminstone genuint vill utforska detta spår som tidigare hela tiden fick hamna i periferin av rädsla för att röra om i norm-grytan. Min förhoppning är iaf att detta leder till färre onödiga scener där Ares klängigt raggar på, alternativt rentav kidnappar en djupt ointresserad Xena. Samt att man undviker låta Xena och Gabrielle följa mönstret av drama-fyllda heteropar på tv. Nog av det. Nytt narrativ tack.

2 kommentarer

  1. Jag är så bitter över att Lawless och O’Connor inte kommer tillbaka, men ändå glad över att den görs. Är så exalterad över att Xena ska vara queer på riktigt även om det ju såklart bara kan vara ett PR-trick nu i efterdyningarna av The 100 samt att det än så länge bara beställts en pilot och det antagligen kommer bli svårare att få serien gjord om Xena och Gabrielle är ett par, sorgligt nog.

  2. Men ja, castar de typ Megan Fox eller liknande som Xena så kommer jag fucking riot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *