Your Name

I den lilla bergsbyn Itomori smyger dagarna långsamt fram. Mitsuha är i hela ortens blickfång då hennes frånvarande far driver borgmästarkampanj, och samtidigt snackas det skit i skolan om hennes familjs gamla tempeltraditioner. Hon önskar sig inget hellre än att komma bort.
När hon vaknar i Tokyo-studenten Takis kropp är det med andra ord en välkommen dröm. En underligt långdragen och krävande dröm. Ännu konstigare blir det när Mitsuha vaknar som sig själv igen och får veta att hon betett sig underligt i skolan hela dagen innan.
Taki å andra sidan hade tydligen lyckats gå vilse på vägen till skolan, fikat för en smärre förmögenhet och vinkade av sin snygga kollega efter jobbet, utan att ha något som helst minne utav gårdagen…
Ganska snart listar tonåringarna ut att de börjat besitta varandras kroppar, och att minnena försvinner efter att de vaknat. Det blir allt viktigare att hindra den andre från att skämma ut en och hålla låg profil. Långsamt växer ett nätverk av regler och korrespondens fram, alltmedan Taki och Mitsuhas öden knyts samman över tid och rum.

Your Name (2016) är en hyllad animefilm av japanske regissören Makoto Shinkai, skaparen bakom Voices of a Distant Star och 5 Centimeters Per Second. På hemmaplan är det den enda animerade långfilmen skapad av andra än Studio Ghibli som tjänat mer än 10 miljoner yen på bioduken.
Det är lätt att förstå varför; Your Name är en riktigt bra film. Animationen är slående, man blir nästan hänförd. Karaktärerna är sympatiska och berättelsen rörande, ibland på gränsen till sentimental, men välskriven och vacker från början till slut. Som många andra SF-filmer med tidsresetema är det inte helt perfekt, men luckorna och de vaga förklaringarna är acceptabla när de ställs i relation till filmens styrkor.
Det finns såklart frågor jag önskar att Your Name utforskat närmare. Allt eftersom Mitsuha och Taki försöker navigera sig igenom varandras respektive liv, ju mer lär de känna varandra och sig själva. Ibland är det svårt att förstå om Mitsuha önskar hon kunde vara tillsammans med Taki, eller bara vara honom. Kanske menar man egentligen att hon avundas den frihet en självsäker kille som Taki besitter, snarare än att hon önskar att hon inte var kvinna. Sen finns några trötta föreställningar om att unga tjejer blir fantastiskt generade inför manskroppar, medan unga killar blir nästan löjligt fascinerad utav bröst. Känns inte otippat att fascinationen och förvirringen skulle gälla båda könen. Det är en komisk komponent som blir lite tveksam genom sin upprepning, men är en smärre detalj i helheten.

Your Name är en film om längtan, och om hur man formar tillvaron kring sig genom sina beslut och handlingar. Det är en imponerade visuell upplevelse med fokus på karaktärerna. Den relation som växer fram mellan Mitsuha och Taki är finkänslig och humoristisk, en sorts lågmäld oundviklig kärlekshistoria som man hoppas ska lösa sig och som jag rekommenderar alla att ta del av.

 

 

(Denna text har först trycks i programboken för Kontur2017)

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *