”You’re in the great game now. And the great game is terrifying”

spoiler-got-nights-king

Världen i Game of Thrones är männens värld. Den är hård, brutal, till och med skoningslös. Männen har alltid haft överhanden och kvinnorna har varit dem som fört männens historia vidare som plot-deviser och offer. Säsong fem slutade så mörkt för många av de kvinnliga karaktärerna att det var många fans som svor att de skulle sluta se på serien. Sansa, våldtagen och vettskrämd, flydde från en psykopatisk mördare. Cersei var strippad naken och offentligt utskämd. Dany blev bortrövad. Arya blev blind.

ep50-ss01-1920jpgladda nedNEocP763MYVSsp_2_bWalkOfAtonement

Men.

Säsong 6 kallades av Game of Thrones showrunners David Benioff and D. B. Weiss för ”kvinnornas säsong”. Det var deras tur nu.

And they weren’t kidding.

Så mycket har hänt under loppet av en säsong att det känns hissnande. Inte bara har de kvinnliga karaktärerna fått utrymme att behandla de trauman och orättvisor som de utsatts för, i slutändan har de alla tagit makten över sitt eget öde, över sin egen kropp och över männen. Och det var mycket tillfredsställande att se.

game-of-thrones-s6-sansa

Sansa är nog den kvinnliga karaktär som fått den mest styvmoderliga behandlingen i hela serien. Hon började som en bortskämd dam med griller i huvudet om att bli gift med Joffrey och bli drottning. Sen fick hon i första säsongen se hennes tilltänkte make beordra hennes fars avrättning, spenderade andra och tredje säsongen som fånge hos Joffrey som lät sina vakter misshandla henne medan han plågade henne mentalt. Hon blev sedan räddad av Littlefinger, bara för att nästan mördas av sin moster. Och sen så hamnade hon, ur askan in i elden, hos psykopatiska Ramsay Bolton vars främsta hobby var att tortera och flå människor och mata sina hundar med dem. Hon blev brutalt våldtagen, och flydde genom att hoppa från en hög mur. När hon möter Petyr Baelish igen är hon helt desillusionerad, och förklarar för honom exakt vad Ramsay gjorde mot henne, och hur ont hon fortfarande har av det, och hur hon har fått nog av Petyrs stora löften.

screen shot 2016-05-22 at 9.02.33 pm

”Did you know about Ramsay? If you didn’t know you’re an idiot, if you did know you’re my enemy.”

”You freed me from monsters who murdered my family. And you gave me to monsters who murdered my family.”

”You said you would protect me. I don’t believe you anymore, I don’t need you anymore. You can’t protect me. You won’t even be able to protect yourself if I tell Brienne to cut you down. And why shouldn’t I?”

Sansas story arc har varit fullt av hemska vändningar, men hon överlevde och lärde sig det som hon behövde för att bli en av seriens förnuftigaste karaktärer. Det här är en serie som är väldigt sparsam med pay-offs, men denna scen tillsammans med hennes återförening med Jon är några av de mest välförtjänta belöningarna vi fått.
1562768_1463513338987_full

Sansa växer som karaktär genom hela serien, men det är först i säsong sex som hon får visa hur klok hon är. Hon förklarar för sin halvbror Jon att de behöver ta tillbaka Winterfell, hon förklarar gång på gång att Jon underskattar Ramsay, och räddar senare också The King of the North från sin egen stolthet och en säker död genom att kalla på förstärkning från the Vale. I slutändan är det hennes förtjänst att Jon Snow blir King of the North.

 

pZMgv8D

Jag fullkomligt älskade ”The Battle of the Bastards”. (Don’t we all?) Det var ett häpnadsväckande vackert avsnittinte bara på grund av den imponerande stridsscenen och hur cool Jon Snow var, och inte bara på grund av hur väldigt passande det var att Sansas förnuft räddade The King of the North, utan även på grund av Dany.

Drogon-Dany

Jag visste att det skulle bli ett bra avsnitt redan från början av avsnittet i Meereen, när jag såg Drogon närma sig långt bort i ögonvrån medan Dany väntade ut slavägarna. Denna tjej blir konstant underskattad, och använder det till sin fördel för att ta tillbaka sin stad och frigöra sitt folk. Själv. På ryggen av en drake. Vilken jäkla scen!

Att det sen kulminerar i att hon avsnittet efteråt seglar västerut är en sån oerhört stor pay-off, det var ett perfekt avslut på en lysande säsong. Jag vågade inte ens hoppas på att det skulle hända.

Dany har gjort en liknande resa som Sansa, om än mer privilegierad. I säsongens början hade hon faktiskt nått rock bottom, fast i Khalernas våld, förnedrad och till synes maktlös. Men så återupptäcker hon sin kämpaglöd.

daenerys targaryen fire game of thrones

(Pun intended)

Hon eldade upp de förtyckande khalerna, vann hästfolkets lojaliteten och tog sen ensam (tillsammans med drakarna) tillbaka Meereen från invaderande slavägare. Och så tog hon sig en flotta och seglade över till Westeros, änt-liiii-gen!

tumblr_o7zq6ntQEe1s95j2so1_400

I Kings Landing har Cersei spenderat större delen av säsongen med att förlora mer och mer makt till The High Sparrow, som slutligen också korrumperat hennes son. Man anar att hon har ondskefulla planer (riktigt hur ondskefulla visste jag faktiskt inte). Cersei tar steget ut och eldar upp kyrkan med sin svärdotter, High Sparrow och massor med oskyldiga människor och blir således the Mad Queen fullt ut, i världens snyggaste klänning.

la-vengeance-de-cersei-est-accomplie

Hon har förlorat allt. Sin far, sina barn, sin heder och troligen Jaime, men hon fick slutligen sitta på The Iron Throne. Och även om hon troligen dör i nästa säsong så var det så otroligt befriande att få se henne nå sitt mål. Och se henne ta sin hämnd mot Septa Unella, eller Shame-Unella som hon också kan kallas. Cersei är iskall, och stenhård. Det kommer bli intressant att se henne stångas mot Daenerys i nästa säsong.

Speaking of vengeance. Efter att ha låtit Arya genomgå den ena prövningar värre än den andra i fem säsonger fick hon slutligen levla till lönnmördare och döda fler av sina plågoandar.

ladda ned (2)

Efter att ha spenderat två säsonger i Braavos hos the Faceless men så vi sen äntligen se Arya återvända till Westeros, där hon får en länge efterlängtad hämnd på Walder Frey. Den scenen var nog den mest tillfredställande avslutningen av alla story arcs denna säsong. Frey-pies FTW! Alltså, det var jätteäckligt, men fy fan vad bad ass.

tumblr_o9eu7bRroR1rszoo3o1_r1_500

tumblr_o9rohuhdSg1v4tmfzo1_1280

Tyrion säger till Dany: ”You’re in the great game now, and the great game is terrifying.” Sansa matar Ramsay Bolton till hundarna, och Arya matar Walder sina söner. Sansa och Arya visar att de klarar av allt som är terrifying, för DE är terrifying.

tumblr_o91xiypu0g1vuu7lmo1_500

Valar morgulis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *